Bill Clinton: "Am ştiut din 2011 că Putin va ataca Ucraina". Ce i-a transmis liderul de la Kremlin fostului președinte al SUA

bill clinton vladimir putin
Imago

Bill Clinton a dezvăluit că Vladimir Putin i-a spus în 2011 că nu se simţea legat de Memorandumul de la Budapesta, care fusese încheiat de fostul lider rus Boris Elţîn şi care garanta integritatea teritorială a Ucrainei.

Fostul președinte american a precizat că, astfel, cu trei ani înainte ca Rusia să anexeze Crimeea, și-a dat seama că liderul de la Kremlin va ataca Ucraina. 

Dezvăluirea ridică semne de întrebare dacă SUA şi aliaţii europeni n-ar fi trebuit, în aceste condiţii, să fie mai pregătiţi pentru atacul din 2014, când Rusia a anexat Crimeea şi a atacat Donbasul, notează The Guardian, citat de News.ro.

Bill Clinton a povestit că a discutat în 2011 cu preşedintele rus la Forumul Economic Mondial de la Davos, unde Putin a adus în discuţie problema Memorandumului de la Budapesta, în baza căruia Ucraina, Belarus şi Kazahstan au fost de acord în 1994 să renunţe la arsenalul nuclear pe care îl moşteniseră pe teritoriul lor de la Uniunea Sovietică, în schimbul asigurării că suveranitatea lor va fi respectată "în cadrul graniţelor existente".

Memorandumul din 1994 a fost semnat de Boris Elţîn în numele Rusiei, de Bill Clinton pentru SUA şi de John Major în numele Regatului Unit, în calitate de a treia naţiune garant.

"Putin mi-a spus în 2011, cu trei ani înainte de a cuceri Crimeea, că nu este de acord cu înţelegerea pe care am încheiat-o cu Boris Elţîn, (înţelegere care prevedea) că vor respecta teritoriul Ucrainei dacă renunţă la armele nucleare", a declarat Bill Clinton, joi, în cadrul unei discuţii publice la 92nd Street Y, un centru cultural şi comunitar evreiesc din New York.

"Putin mi-a spus: Ştiu că Boris a fost de acord să meargă pe mâna ta, a lui John Major şi a NATO, dar nu a reuşit să treacă de Dumă (parlamentul rus). Avem şi noi naţionaliştii noştri extremişti. Nu sunt de acord (cu înţelegerea), nu o susţin şi nu sunt legat de ea”, a relatat Biil Clinton. "Am ştiut din acea zi că era doar o chestiune de timp", a adăugat fostul preşedinte american, referindu-se la lansarea unui atac din partea lui Putin.

Liderul rus lansase deja o invazie în Cecenia în 1999 şi în Georgia în 2008.

După cucerirea Crimeei în 2014, Putin a susţinut că Rusia nu se mai simte obligată să respecte Memorandumul de la Budapesta, deoarece revoluţia Maidan - care a dus, la începutul acelui an, sub presiunea străzii, la schimbarea guvernului prorus de la Kiev cu unul proocidental - însemna că Ucraina devenise un stat diferit. "Cu acest stat nu am semnat niciun document obligatoriu", a declarat liderul de la Kremlin.

Cu toate acestea, conversaţia sa cu Clinton sugerează că Putin era de fapt decis să nu mai respecte acordul deja cu ani înainte de revolta din Piaţa Maidan.

"Guvernul SUA a fost surprins de operaţiunea din Crimeea, dar nu ar fi trebuit să fie"

Daniel Fried, fost secretar de stat adjunct pentru afaceri europene şi eurasiatice, a declarat că remarcile din 2011 ale lui Putin către Clinton nu erau cunoscute în rândul membrilor administraţiei Obama, dar a adăugat că a presupus că fostul preşedinte trebuie să-i fi spus soţiei sale, Hillary, care era secretar de stat.

Fried, în prezent membru al think tank-ului Atlantic Council, şi-a adus aminte că de fapt, Putin ameninţase deja integritatea teritorială a Ucrainei cu trei ani înainte de întâlnirea lui de la Davos cu Bill Clinton. S-a întâmplat la o reuniune a Consiliului NATO-Rusia din aprilie 2008 (cu ocazia summitului NATO de la Bucureşti - n.r.), în timpul administraţiei Bush. Putin a declarat că atunci când Crimeea a fost transferată de la Republica Socialistă Federativă Sovietică Rusă către Republica Socialistă Sovietică Ucraineană, în 1954, "nu au fost respectate toate procedurile legale".

"Eram prezent şi stăteam alături de consilierul polonez pentru securitate naţională de atunci, Mariusz Handzlik. Ne-am ridicat amândoi în picioare alarmaţi şi ne-am întors unul către celălalt, spunând: Aţi auzit şi dumneavoastră ceea ce tocmai am auzit şi eu?", a povestit Daniel Fried.

"Din acel moment, m-am gândit că Putin se va întoarce împotriva Ucrainei şi le-am spus acest lucru lui Condi Rice şi Steve Hadley", a adăugat el, referindu-se la secretarul de stat şi, respectiv, consilierul pentru securitate naţională din administraţia Bush.

"Guvernul american a fost surprins de operaţiunea din Crimeea, dar nu ar fi trebuit să fie, având în vedere avertismentele", a punctat Fried.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Regretul lui Bill Clinton. Decizia care ar fi dus la războiul din Ucraina: ”Mă simt îngrozitor”
Regretul lui Bill Clinton. Decizia care ar fi dus la războiul din Ucraina: ”Mă simt îngrozitor”

Fostul președinte american Bill Clinton regretă că a convins Ucraina în 1994 să renunțe la armele nucleare, pentru că Rusia nu ar mai fi invadat această țară dacă Kievul ar fi dispus astăzi de un astfel de arsenal.  

Un război între Rusia și Ucraina a fost prevăzut acum 30 de ani, în SUA.
Un război între Rusia și Ucraina a fost prevăzut acum 30 de ani, în SUA. "Cea mai periculoasă posibilitate"

La 5 ianuarie 1993, cu doar câteva zile înainte ca Bill Clinton să fie investit președinte al SUA, secretarul de stat demisionar, Lawrence Eagleburger, tocmai încheiase un memoriu de 23 de pagini adresat succesorului său, Warren Christopher.

Bill Clinton a fost internat la terapie intensivă. Ce a pățit fostul președinte al SUA
Bill Clinton a fost internat la terapie intensivă. Ce a pățit fostul președinte al SUA

Fostul președinte al Statelor Unite ale Americii, Bill Clinton, a fost internat într-un spital din California pentru o infecție a tractului urinar care s-a răspândit în sânge, informează CNN, care citează medici din cadrul unității medicale.

Portretele preşedinţilor Clinton şi Bush, mutate din holul de la intrarea în Casa Albă
Portretele preşedinţilor Clinton şi Bush, mutate din holul de la intrarea în Casa Albă

Portretele oficiale ale preşedinţilor Bill Clinton şi George W. Bush, expuse în holul de la intrarea în Casa Albă, unde Donald Trump le putea vedea zilnic, au fost retrase pentru a fi suspendate într-o cameră puţin folosită a reşedinţei prezidenţiale.

Bill Clinton, dezvăluiri scandaloase despre relația intimă cu Monica Lewinsky
Bill Clinton, dezvăluiri scandaloase despre relația intimă cu Monica Lewinsky

O carte care va apărea în curând pe piață pretinde că Bill Clinton a recunoscut față de Jeffrey Epstein că a avut relații intime cu Monica Lewinsky de nevoie, pentru că ”era singura fată din Casa Albă”.

Recomandări
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!
Demonstrație de forță a trupelor NATO, cu ”dedicație” pentru Rusia: Această zonă rămâne sub protecţia Alianţei!

Alianța NATO a încheiat un exerciţiu militar, "Brave Griffin", la frontiera dintre Polonia şi Lituania privind securizarea faimosului Coridor Suwalki.

Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE
Pacienții români, trimiși de la spitalele de stat la cele private. Cum se întâmplă, de fapt, în alte țări din UE

În multe state, medicii lucrează și la stat și la privat, iar interzicerea acestei practici ar goli spitalele publice. Doar că în alte țări, situația este bine reglementată și pacienții nu sunt forțați să meargă la privat.

Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie
Ca să prindă viteză în cursa pentru Primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să se înscrie

Ca să prindă viteză în cursa pentru primăria Capitalei, liberalul Sebastian Burduja a venit cu motocicleta să își depună candidatura.