Cutremur în Turcia: 25 de morți, 800 răniți. Românii care au simțit seismul sunt îngroziți
Seismul din Turcia a avut magnitudinea 7, a dărâmat zeci de clădiri și a produs un tsunami care a afectat ambele coaste, și cea elenă și cea turcească. Nu se știe în acest moment dacă printre victime sunt și cetățeni români.
Bilanțul cutremurului a ajuns la peste 25 de morți și 804 persoane rănite.
Numărul victimelor poate să crească în orele următoare, odată cu eforturile depuse de echipele de salvare care caută supraviețuitori în ruine.
Potrivit AFAD, o replică cu magnitudinea 5,0 a avut loc sâmbătă dimineaţă în districtul Seferihisar din Izmir.
Seismul a fost resimţit atât în insulele greceşti din Marea Egee, cât şi în oraşele turceşti din apropiere, inclusiv cel mai mare oraş din Turcia, Istanbul, la aproximativ 540 de kilometri spre nord, a anunţat canalul TRT.
Cu o populaţie de peste 4,3 milioane de locuitori, Izmir este al treilea oraş ca mărime din Turcia după Istanbul şi Ankara.
În Grecia, două persoane au fost ucise şi mai multe clădiri de pe Insula Samos au fost avariate în urma puternicului cutremur cu magnitudinea 6,7 grade pe scara Richter
Cronologia evenimentelor, sâmbătă, 31 octombrie - LIVE UPDATE:
ora 11.30 "Situaţia este extrem de dificilă în Samos", a spus Nikos Hardalias, secretarul de stat pentru protecţia civilă care a vizitat acest loc, chemând la "vigilenţă" în faţa riscului de replici.
El a deplâns moartea a doi adolescenţi în vârstă de 15 şi 17 ani, îngropaţi vineri sub dărâmăturile unui zid din portul Vathy, care s-a prăbuşit în timp ce se întorceau acasă de la şcoală. Cel puţin şapte persoane sunt rănite, dar starea lor de sănătate nu provoacă îngrijorare, potrivit serviciilor de sănătate.
O fată de 14 ani şi o femeie de 63 de ani cu fracturi grave au fost transferate vineri seară la Atena şi internate.
Românii care au trăit cutremurul în Turcia: ”Totul a început să se zguduie, m-am panicat foarte tare”
În provincia turcă Izmir, operațiunile de căutare și salvare a locuitorilor prinși sub ruinele clădirilor prăbușite a continuat toată noaptea de vineri spre sâmbătă.
Autoritățile au trimis în zonă efective importante de pompieri, jandarmi și militari, iar localnicii s-au alăturat eforturilor de salvare.
Aproape 100 de oameni au fost scoși în viață de sub dărâmături, însă nu se știe numărul total al celor dispăruți.
În orașul Izmir, peste 2.000 de oameni și-au petrecut noaptea în corturi, de teamă că alte clădiri s-ar putea prăbuși. În total sunt zeci de imobile în mai multe orașe care s-au dărâmat total sau parțial în timpul seismului.
Cele 53 de secunde cât a durat seismul au părut o veşnicie. Mărturie stau imaginile surprinse în locuinţe. Oamenii au ieşit speriaţi pe străzi, iar operaţiunile de salvare au început imediat. Seismul a fost urmat de un mic tsunami. Valurile au atins aproape 2 metri și cel puțin o persoană a murit înecată.
Cutremurul a fost atât de puternic încât a alertat întreaga Turcie. Iată ce povesteşte o studentă româncă aflată la 200 de kilometri distanţă de Izmir.
Bianca: "Totul a început să se zguduie, m-am panicat foarte tare… A durat ceva. A durat cam 4-5 minute. Prietena mea cea mai bună care este în Izmir a ieșit afară, și-a luat părinții…se tem. A zis că s-au prăbușit multe chestii în casă, s-a luat curentul, tremura toată. Era într-o stare de șoc".
Grecii de pe insulele din sud-vest, în Creta, dar și în Samos și insulele Dodecaneze, au simțit și ei puterea cutremurului. Seismul s-a simțit chiar și la Atena, aflată la 300 de kilometri distanță. În Cipru, Macedonia de Nord și chiar în Egipt, oamenii ar fi simțit cutremurul. Mișcarea telurică a avut apoi până la zece replici, e adevărat cu magnitudini mai mici, de la 2, 2.5 și până la 5 pe scara Richter.
Cei 45,000 de rezidenţi din insula Samos au fost îndemnaţi să se depărteze de zonele de coastă. Şi acolo s-a înregistrat un mic tsunami în port.
Martor: "Nu am avut timp să reacționăm. Marea a venit peste noi imediat după cutremur. Era să mă înec. Mi-am pierdut rucsacul, cheile, ochelarii. Nu s-a mai întâmplat niciodată așa ceva."
Iată și mărturia unei românce care locuieşte în Grecia.
Luminița: "Stau în Atena, undeva prin nord. Mi-am luat copii de la școală și m-am așezat pe scaun. Am crezut în prima faza că sunt amețită, că amețesc. După am văzut că se duc lustrele de colo colo. O zguduitură altfel față de alte dați. Se duce casa față-spate."
În luna ianuarie a acestui an, peste 30 de persoane și-au pierdut viața și alte 1.600 au fost rănite într-un cutremur care a lovit orașul Sivrice, din estul Turciei.
Cel mai devastator seism din ultimele decenii a avut loc în 1999, când 17.000 de oameni și-au pierdut viața în Izmit, lângă Istanbul.