O casă monument din centrul Capitalei, construită în anii '20, s-a prăbușit miercuri seară. Cum arăta înainte

Ultima actualizare: 29-10-2020 20:51

Numeroase clădiri istorice din Capitală sunt atât de șubrede, încât nici nu e nevoie de un cutremur ca să se prăbușească.

 

Așa s-a întâmplat miercuri seară, aproape de centrul Bucureștiului. O parte dintr-o casă monument istoric s-a prăbușit. Nu sunt victime, deoarece nu era nimeni înăuntru. „A fost doar noroc”, spun arhitecții, care avertizează că la fel se poate întâmpla cu multe clădiri abandonate din Capitală, câteodată intenționat.

 

Camerele de supraveghere au surprins momentul în care un perete se desprinde de restul casei. După care, într-o secundă, o mare parte din clădire se prăbuşeşte peste trotuar şi pe stradă. Din cauza prafului, vecinii nu şi-au putut da seama minute bune ce s-a întâmplat.

Vecin: „Dintr-odată am auzit o zdruncinătură foarte puternică, pe moment nici nu mi-am dat seama, am crezut că e cutremur”.

Au scăpat nevătămaţi doi oameni care, cu câteva minute înainte de prăbuşire, îşi parcaseră maşina pe trotuar, la 10 metri distanţă. În pericol au fost şi şase locatari din imobilul lipit de casa prăbuşită. Au fost evacuaţi de pompieri.

În clădirea care s-a prăbuşit nu era nimeni.

 

Cum arăta clădirea în luna iulie a anului 2019

Înainte să se prăbuşească, nimeni nu a încercat să salveze clădirea. Este greu de acceptat ca în capitala ţării, în mijlocul oraşului, o clădire se poate prăbuşi, aşa, pur şi simplu, fără vreun cutremur sau vreo explozie.

 

Asta a fost concluzia pompierilor care nu au găsit la faţa locului substanţe pirotehnice sau alte elemente care să ducă la altă ipoteză. Clădirea, monument istoric, situată în Cartierul Evreiesc, datează din anii 20 şi de mult timp reprezintă o ameninţare pentru trecători.

Localnică: „În timp normal că s-a degradat şi te aşteptai să cadă oricând”.

Un arhitect ne-a explicat că astfel de clădiri sunt un pericol, pentru că nu mai au structura de rezistenţă. Mortarul vechi care a legat cărămizile s-a transformat cu timpul în nisip.

Reporter: „Care este probabilitatea să vedem acelaşi lucru în viitor?”
Florin Enache, arhitect: „Foarte mare. Numai dacă facem un inventar vizual cu clădiri care sunt în aceeaşi stare și ne putem imagina o dramă de proporţii uriaşe în cazul unui cutremur semnificativ”.

Inspectoratul de Stat în Construcţii, care conduce ancheta, a transmis că prăbuşirea nu a afectat clădirea învecinată, iar locatarii s-au întors în ea. Asta deşi clădirea are crăpături serioase.

Reprezentanţii Primăriei Capitalei spun că imobilul aparţine în totalitate unor persoane private care ar trebui să demareze expertize şi consolidări.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO