Merkel si Hollande au ajuns la Moscova, unde ii propun lui Putin un plan de pace in Ucraina. Mesajul transmis de Rusia

06-02-2015 07:53

Vladimir Putin, Angela Merkel si Francois Hollande au inceput vineri seara, la Kremlin, discutiile legate de criza din Ucraina.

Discutiile dintre Angela Merkel, Francois Hollande si Vladimir Putin au inceput la Kremlin, dar se desfasoara cu usile inchise.

Ucraina se afunda intr-o criza economica profunda pentru a-si finanta luptele impotriva rebelilor prorusi din estul tarii, care dureaza de zece luni si s-au soldat cu peste 5.000 de morti.

"Fiecare zi de razboi costa intre cinci si sapte milioane de euro bugetul de stat. Avem nevoie de asistenta financiara pentru a depasi aceste dificultati", a dezvaluit joi presedintele ucrainean intr-un interviu pentru Die Welt.

Kievul a primit deja 4,6 miliarde dolari de la Fondul Monetar International (FMI), care a promis un pachet de ajutor pe doi ani in valoare de 17 miliarde dolari.

Luand in calcul un cost constant de la inceputul anului, Kievul a cheltuit deja intre 175 si 245 de milioane de euro pentru a lupta impotriva separatistilor prorusi.

Intensitatea luptelor a fost inconsecventa de la inceputul conflictului in aprilie 2014, dar un cost mediu de cinci milioane de euro pe zi ar insemna ca Ucraina a cheltuit aproximativ 1,5 miliarde de euro pentru conflictul militar din estul tarii.

O tentativa de incetare a focului a esuat luna trecuta, iar Porosenko a decretat mobilizarea a 50.000 de barbati pentru a sustine armata pe linia de front.

Merkel si Hollande se intalnesc cu Putin pentru a pune capat crizei din Ucraina

Angela Merkel si Francois Hollande au ajuns la Moscova la bordul avioanelor oficiale. Vor o solutie pentru situatia tensionata din estul Europei.

"Nu stiu daca vom obtine acest rezultat maine, daca e nevoie de mai multe negocieri, daca discutiile de azi de la Moscova vor fi scurte sau indelungate sau daca vor fi ultimele. Vom face tot ce putem pentru ca sa ajungem la o solutie si sa oprim varsarea de sange", a afirmat cancelarul german Angela Merkel.

Cei doi incearca sa-l convinga pe Vladimir Putin sa accepte un plan de pace pentru Ucraina. Intalnirea vine dupa ce NATO a anuntat ca vrea comandamente pentru operatiuni rapide in Europa de Est, iar americanii se declara tot mai ingrijorati de ceea ce se intampla la frontierele rusesti.

"Rusia nu poate fi lasata sa redeseneze harta Europei, pentru ca exact asta fac..", a sustinut vicepresedintele american, Joe Biden.

Fostul sef al NATO, Anders Fogh Rasmussen chiar a declarat ca "exista o mare probabilitate ca Rusia sa intervina militar intr-un stat baltic, pentru a testa reactia NATO în virtutea Articolului 5", care prevede solidaritatea colectiva.

In viziunea lui , armata rusa ar putea interveni in Estonia sau Lituania, unde sunt mari comunitati rusofone, cu militari neinscriptionati.

„E exclus ca Rusia sa se aventureze intr-un astfel de conflict cu una din Tarile Baltice, pentru ca NATO ar avea dreptul sa intervina si am asista la o conflagratie fara precedent", sustine analistul militar Decebal Ilina.

Poate pentru a dovedi ca poate inverveni in situatia in care Rusia porneste un conflict armat, Alianta Nord-Atlantica vrea sa aiba forta de reactie rapida in regiune.

"Am decis stabilirea imediata a primelor sase centre multinationale de comanda si control in Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia si Romania...Este un semn clar si vizibil ca NATO este prezenta acolo ca sa-si apere toti aliatii”, a afirmat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO.

In Romania va fi doar un centru de comanda, format din cel mult 50 de ofiteri. Trupele vor fi dizlocate in tarile care au baze NATO, de unde vor putea interveni in orice situatie armata sau dezastru natural in termen de zile.

Rusia spera ca planul de pace elaborat de Germania si Franta va include si sugestii ale presedintelui rus, Vladimir Putin, afirma un consilier prezidential rus, citat de site-ul agentiei Sputnik.

"Sper ca acest plan de pace va avea un caracter complex si ca va lua in considerare numeroasele sugestii prezentate de presedintele Vladimir Putin", afirma Iuri Usakov.


VIDEO PROTVPLUS.RO