Beijingul îşi acuză un al doilea funcţionar chinez că lucrează pentru CIA: ”Le-a furnizat informaţii clasificate”
China suspectează un funcţionar guvernamental de spionaj în contul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), anunţă într-un comunicat Ministerul chinez al Securităţii Statului, un al doilea caz de la începutul lui august, relatează AFP.
Gigantul asiatic a implementat luna trecută o nouă lege împotriva spionajului, care le oferă autorităţilor o marjă de manevră sensibil mai consolidată împotriva a ceea ce ele consideră ameninţări la adresa securităţii naţionale, citează news.ro.
Cazul anunţat luni este anchetat în continuare şi priveşte o persoană în vârstă de 39 de ani, anunţă într-un comunicat Ministerul chinez al Securităţii Statului.
Este vorba despre un angajat al unui minister nespecificat, al cărui nume de familie este Hao, potrivit ministerului, care nu-i precizează sexul.
În timpul studiilor acestei persoane, în Japonia, ea a cunoscut un angajat al Ambasadei Statelor Unite şi s-ar fi implicat într-o ”relaţie strânsă” cu acesta, potrivit ministerului.
Angajatul ambasadei americane i-ar fi prezentat lui Hao alt coleg, un agent CIA, care l-a convins/a convins-o să spioneze în contul CIA la întoarcerea în China.
Hao ar fi semnat un contract şi ar fi urmat o formare în Statele Unite, după care a obţinut un post în Guvernul chinez, conform instrucţiunilor americane.
Această persoană suspectă ar fi ”stabilit mai multe contacte clandestine cu personal CIA în China şi le-a furnizat informaţii clasificate”, se arată în comunicat.
În august, Ministerul Securităţii Statului a publicat detalii despre un prim caz în care acuză un cetăţean chinez, Zang, în vârstă de 52 de ani, de spionaj în favoarea Statelor Unite.
Această persoană se afla în Italia, la studii, unde s-a împrietenit cu un agent CIA aflat în post la Roma.
Acest agent l-a convins pe Zang să-i furnizeze ”informaţii sensibile despre armata” chineză în schimbul unei ”compensaţii uriaşe” şi unui ajutor ca Zang şi familia sa să se instaleze în Statele Unite, potrivit ministerului.
Recenta revizuire de către Beijing a legii spionajului îngrijorează întreprinderile americane cu activităţi în China, pe fondul unor tensiuni între cele două ţări.
În virtutea noii legi, obţinerea neautorizată de ”documente, date, materiale şi obiecte cu legătură cu securitatea şi interesele naţionale” chineze poate fi considerată spionaj.