Baza rusească din Siria, bombardată de rebeli. 7 avioane ar fi fost distruse


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 04 Ianuarie 2018 11:36
Categorie: Stiri externe
Su-34 rusesc pe pista la baza din Hmeimim

Ministerul rus al Apărării vorbeşte doar despre 2 morţi, însă surse diplomatice spun că bilanţul e mult mai mare.

Rusia a suferit cel mai sever afront din partea rebelilor în Siria în ultima zi a anului trecut, când baza sa aeriană din Hmeimim (Latakia) a fost supusă unui atac intens cu mortiere, a informat miercuri cotidianul economic rusesc Kommersant, citând două surse diplomatice concordante. În cazul în care informaţiile se adeveresc, atunci acesta ar fi cel mai grav incident în cei doi ani de când Rusia şi-a început campania aeriană în Siria, conform ziarului citat, care anunţă cu întârziere acest incident.

Potrivit Kommersant, 'au fost practic distruse' cel puţin şapte avioane de luptă: patru bombardiere Su-24, două avioane Su-35 - cea mai recentă versiune a avionului multirol de vânătoare Suhoi - şi un avion de transport An-72.

Într-un comunicat emis joi, Ministerul Apărării rus neagă aceste informaţii, indicând totuşi că doi militari ruşi au fost ucişi în acest atac cu mortiere în ajun de Anul Nou. Potrivit Ministerului Apărării rus, securitatea a fost sporită după atacul asupra bazei din Hmeimim, situată în vestul Siriei.

Cu toate acestea, ziarul Kommersant scrie că în urma acestui atac un depozit de muniţie a explodat după ce a fost lovit de un obuz de mortier. Peste 10 soldaţi ar fi fost răniţi, conform unor surse neoficiale.

Cu o zi în urmă, Ministerul Apărării rus informase despre prăbuşirea unui elicopter militar Mi-24 în data de 31 decembrie în Siria, insistând că accidentul a avut drept cauză o defecţiune tehnică şi nu un atac armat. Ambii piloţi de la bordul aparatului de zbor şi-au pierdut viaţa, supravieţuind doar mecanicul de bord. Elicopterul se îndrepta spre Hama, în nord-vestul Siriei, şi niciun tir de focuri nu a fost tras de la sol, susţine ministerul într-un comunicat publicat miercuri.

La 27 decembrie, sistemul antiaerian rusesc 'Panţiri' a interceptat două rachete lansate de rebeli asupra bazei aeriene ruse de la Hmeimim, a informat publicaţia Vzgliad, citând reţele de socializare.

Aceste atacuri intervin după ce preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul vizitei sale la 11 decembrie la baza aeriană din Hmeimim, a dat ordin de retragere a trupelor ruse şi revenirea echipamentelor militare la bazele lor din Rusia.

Rusia este implicată din septembrie 2015 în conflictul din Siria cu o campanie aeriană, în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, notează AFP. Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a afirmat anterior că Rusia a încheiat retragerea parţială a trupelor sale la ordinul preşedintelui Vladimir Putin. Armata rusă a început la 12 decembrie retragerea parţială după doi ani de intervenţie. Rusia va menţine în Siria Centrul său de reconciliere a beligeranţilor, trei batalioane de poliţie militară, precum şi baza aeriană de la Hmeimim şi baza militară navală de la Tartus, a mai precizat Şoigu.

În acelaşi timp, Moscova a recunoscut în ultimele luni că forţele sale speciale au acţionat pe teren în cadrul ofensivei împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO