O rachetă nord-coreeană a explodat lângă un oraş, în timpul unui test. Phenianul a ascuns incidentul

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50
Kom Jong-Un inspectează o racheta Hwasong-12
AFP

Coreea de Nord ar fi ţinut ascuns un test eşuat al unei rachete Hwasong-12, afirmă surse americane.

Surse guvernamentale americane citate de „The Diplomat” afirmă că un test cu rachetă nord-coreean a eşuat în luna aprilie a anului trecut, provocând o explozie în apropierea oraşului Tokchon. Afirmaţia ar fi susţinută de imagini din satelit surprinse în primăvara lui 2017, care arată distrugeri de proporţii în zonă.

Conform sursei, un oficial implicat în supravegherea programului de rachete al Phenianului, testul eşuat ar fi avut loc pe 28 aprilie 2017.

O rachetă cu rază medie de acţiune Hwasong-12 lansată de la baza Pukchang, s-a prăbuşit după ce a zburat doar 70 de kilometri, explodând la periferia oraşului Tokchon, o localitate cu un sfert de milion de locuitori.

Racheta trebuia să ajungă în Marea Japoniei, dar a distrus în schimb mai multe sere la marginea oraşului, foarte aproape de o zonă rezidenţIală. Nu se ştie dacă s-au înregistrat victime, dat fiind că regimul ar fi păstrat secret incidentul şi ar fi folosit imagini mai vechi cu Kim Jong-Un pentru a prezenta testul cu rachetă drept un succes.

Racheta Hwasong-12 nu transporta nicio încărcătură explozivă, dar combustibilul său poate produce deflagraţii de proporţii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO