Bashar al-Assad: „O reapropiere de Ankara nu este condiţionată de o retragere a Turciei din Siria”
Preşedintele sirian Bashar al-Assad susţine că o apropiere de Ankara nu este condiţionată de o retragere a Turciei de pe teritoriul sirian, aşa cum cerea Damascul, conform AFP.
Cele două ţări au rupt toate relaţiile oficiale în 2011, după începerea conflictului sirian care durează de mai bine de 13 ani şi a fragmentat ţara.
Dar la începutul lunii iulie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a spus că îl poate invita pe Assad în Turcia în orice moment, o mână întinsă la care preşedintele sirian a răspuns punând condiţii.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Din 2022, Damascul a cerut Turciei să-şi retragă forţele, care controlează două zone de frontieră din nordul ţării şi exercită influenţă în nord-vest, controlat de jihadişti, ca o condiţie prealabilă pentru o întâlnire între cei doi lideri şi orice normalizare a relaţiilor.
Remarcile unor oficiali turci, potrivit cărora Siria ar fi declarat că "dacă nu va avea loc o retragere, nu ne vom întâlni cu turcii, sunt departe de realitate", a declarat duminică Assad în timpul unui discurs în faţa Parlamentului de la Damasc, informează Agerpres.
Sfaturi de la Turcia
Partener politic şi economic privilegiat al Damascului, Turcia şi-a sfătuit aliatul, la începutul revoltei populare din Siria, să întreprindă reforme politice, apoi a cerut demisia lui Bashar al-Assad.
În martie 2012, Turcia şi-a închis ambasada din Damasc, preşedintele Erdogan numindu-l pe Bashar al-Assad "criminal" şi "terorist". Ankara a salutat apoi grupurile de opoziţie politică siriene şi a promis sprijin pentru rebelii înarmaţi.
Dar Turcia a subliniat apoi necesitatea de a preveni deschiderea unui "coridor al terorii" - în cuvintele lui Erdogan - în nordul Siriei, unde kurzii au instalat o administraţie autonomă, respinsă atât de Ankara, cât şi de Damasc.
În august 2022, Ankara a declarat pentru prima dată că doreşte să reconcilieze opoziţia şi regimul din Siria, provocând furia oponenţilor şi rebelilor sirieni.
La sfârşitul anului 2022, miniştrii apărării turc şi sirian s-au întâlnit la Moscova cu omologul lor rus, prima reuniune oficială la acest nivel din 2011.