Barroso, despre proiectul sustinut de Traian Basescu: "Nu imi doresc sa vad un superstat european"

barroso basescu

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, anunta intr-un articol pentru ziarul britanic The Guardian ca nu are niciun plan pentru un "superstat european", proiect pe care Traian Basescu l-a sustinut in mod repetat in ultimul an.

Dupa ce in urma cu o saptamana, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat in fata parlamentului european de la Strasbourg ca Europa "va trebui sa se indrepte spre o federalizare a statelor", acesta si-a nuantat declaratia in The Guardian.

Barroso a spus pentru ziarul britanic ca "nu imi doresc sa vad un superstat european", explicand si diferenta dintre cele doua declaratii:

"Sa nu ne ferim de cuvinte: va trebui sa ne indreptam spre o federatie a statelor. De asta avem nevoie, acesta este orizontul nostru politic si asta trebuie sa ne ghideze munca in anii ce vor urma.", declara Barroso, saptamana trecuta intr-un discurs in fata parlamentului European din Strasbourg.

Ieri, presedintele Comisiei Europene, Barroso, a declarat pentru Guardian:

Citește și
ELI Magurele
Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele. CE a aprobat finantarea proiectului
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

"Am spus ca trebuie o suversanitate impartita pentru ca fiecare tara si fiecare cetatean sa fie mai bine pregatiti sa-si controleze propriul destin. Este vorba despre o uniune pentru statele membre, nu impotriva lor, intr-o era a globalizarii, o suveranitate comuna inseamna putere mai mare, nu mai mica."

"Asa ca, atunci cand cer o federalizare a statelor nu trebuie perceputa ca o amenintare a democratiilor statelor membre. ca un fost prim-ministru al Portigaliei, nu imi doresc sa vad un superstat european. Cred intr-o Europa in care oamenii se mandresc cu tarile lor, insa si cu faptul ca sunt europeni."

guardian - barroso
In decursul ultimului an, ideea unui superstat european a fost sutinuta in mod repetat de catre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Ce a declarat acesta in 4 momente diferite, in intervalul 18 august 2011 - 4 septembrie 2012.

TRAIAN BASESCU, 18 AUGUST 2011: "Numai prin cedarea masiva de suveranitate Europa mai poate ramane o putere economica si militara. (...) Altfel, Europa va ramane o carte de istorie a lumii, in care vei putea citi despre cele mai sofisticate culturi. Cand nu ai forta economica, nu poti sa fii nici forta militara. Degeaba ataci Libia, ca nu castigi razboiul, iar securitatea este fundamentala. Securitate nu se poate decat cu bani, iar banii nu pot fi facuti decat cu o economie performanta. O economie fragmentata cu politici diferite in 27 de state nu ne face competitivi din punct de vedere economic. Trebuie sa decidem repede, in urmatorii 2-3 ani, daca vom crea Statele Unite ale Europei sau nu", a declarat Traian Basescu.

TRAIAN BASESCU, 22 SEPTEMBRIE 2011: "...trebuie sa avem curaj s-o facem acum si sa incepem sa vorbim despre Statele Unite ale Europei. Dar nu numai sa vorbim. Trebuie sa le proiectam si sa avem forta politica, fiecare la noi acasa, sa convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a mai spus Basescu.

TRAIAN BASESCU, 2 FEBRUARIE 2012: "Singura solutie pentru ca UE sa fie un conducator al politicilor globale este o integrare profunda. Solutia corecta este realizarea Statelor Unite ale Europei. Va trebui mai devreme sau mai tarziu sa ne punem la un loc suveranitatea pentru a realiza o UE suverana capabila pe ansamblul ei sa stea in competitie cu marii actori globali", a spus Basescu. El a recunoscut ca aceasta viziune a sa "depaseste limitele actuale ale Uniunii".

TRAIAN BASESCU, 4 SEPTEMBRIE 2012: "Experienta de 8 ani pe care am acumulat-o in relatiile la varf cu UE ma duce la o concluzie pe care am mai exprimat-o public si o exprim si acum, in fata dumneavoastra, si anume aceea ca Europa nu are sanse de supravietuire daca procesul de integrare nu se accelereaza, "Si daca la capat o sa putem spune ca acest proces de integrare s-a materializat in realizarea Statelor Unite ale Europei e ceea ce se vede si vede orice om ca finalitate a proceselor care se desfasoara in UE. Convingerea mea este ca niciun stat al UE, fie ca se numeste Grecia, Portugalia, Romania, Franta, sau Germania, sau Marea Britanie, nu va rezista procesului de globalizare decat daca in UE realizam un puternic proces de integrare. Globalizarii nu i se mai poate opune nimeni. Ca atare, trebuie sa ne tragem concluzia si sa avem curaj sa explicam natiunilor noastre ca drumul catre o mai puternica integrare este solutia" (sursa: Mediafax.ro)

BARROSO, "SCEPTIC IN PRIVINTA PLANULUI GERMANIEI" DE A FORMA O POSIBILA ARMATA EUROPEANA

guardian - proiect de lege
Guardian noteaza ca "Barroso este sceptic in privinta planurilor Germaniei de a aduce o politica externa pan-Europeana".

Sursele Guardian spun ca "este ironic faptul ca tocmai Guido Westerwelle, ministrul de externe german, cere o schimbare a modului in care UE face politica externa", in contextul in care Germania "a blocat sistematic asemenea masuri incercand sa se lupte cu criza din zona euro."

Un proiect de legi pentru intarirea securitatii UE si formarea unui Minister European de Externe si a unei posibile Armate Europene a fost propus de catre Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle. Proiectul este sustinut de 11 tari membre UE.

Ziarul britanic Guardian a scris miercuri despre proiectul de lege propus de ministrul german de externe pentru intarirea sistemului de securitate din interiorul Uniunii Europene, proiect sustinut de 11 tari membre UE.

"Cinci din cele mai mari 6 tari membre UE sustin planul care ar putea introduce un minister pan-European de externe si un vot majoritar care sa ocoleasca dreptul de veto al Marii Britanii." - Guardian.co.uk

Dreptul de veto detinut de Marea Britanie, care nu sustine, conform presei din Anglia, acest proiect, ar putea fi ocolit, sustine Guardian, printr-un vot comun al tarilor membre UE.

De altfel, proiectul in sine vorbeste despre eliminarea puterii unei singure tari de a bloca un proiect de legi European si acordarea puterii decizionale unui vot majoritar printre statele membre.

"Cinci din cele mai importante 6 tari din Uniunea Europeana, Germania, Franta, Italia, Spania si Polonia, excluzand Marea Britanie, cer o revizuire radicala a politicii externe si de aparare, pentru a naste un nou ministru de externe pan-European puternic. Majoritatea va vota pentru o politica externa comuna pentru a ocoli dreptul de veto al Marii Britanii."

Conform Guardian, proiectul ar putea contine si o "armata Europeana si o singura piata pentru industria de aparare Europeana."

Proiectul de legi a fost inaintat de ministrul german de externe, Guido Westerwelle, sustinut in acest moment de 11 din cele 27 de tari UE, printre care se afla cele mai puternice nume din uniune, Franta, Italia, Spania si Polonia, dar si Olanda, Belgia, Danemarca, Austria, Portugalia si Luxemburg.

Guardian scrie: "Proiectul mai cuprinde si alegerea directa a unui presedinte European, puteri mai mai pentru parlamentul European si o noua sub-camera in parlamentul European pentru cele 17 tari din zona euro."

"Propunerea pentru o armata europeana nu este sustinuta de catre toate dintre cele 11 tari implicate in acest proiect, iar documentul mai aduce in discutie o 'politie Europeana'', care ar urma sa protejeze granitele externe ale Uniunii, dar si o viza Europeana unica."

Proiectul, la care au lucrat in ultimele 9 luni 11 ministri de externe, are 12 pagini si, daca va fi acceptat de catre UE, "va mari presiunea pe Marea Britanie pentru a parasi Uniunea Europeana.", scrie ziarul britanic Guardian.

"Pentru a face din Uniunea Europeana un actor important pe scena internationala noi credem ca ar trebui ca pe termen lung sa introducem mai multe decizii in ceea ce priveste politica externa si de securitate acceptate de o majoritate si sa prevenim posibilitatea ca un singur stat membru sa obstructioneze initiativele.", precizeaza documentul, care vorbeste despre "o politica de aparare europeana si o piata unica de armanent".

"Documentul cere o revizuire substantala in 2013 a puterilor detinute in prezent de Serviciul European de Actiune Externa, care ar urma sa primeasca sub autoritate dezvoltarea, energia si comertul. Daca se va realiza, un Minister European de Externe cu mai multa putere se va naste.", mai noteaza Guardian.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Guardian:Germania propune o Armata Europeana. Proiectul care
Guardian:Germania propune o Armata Europeana. Proiectul care "ar putea scoate Marea Britanie din UE"

Un proiect de legi pentru intarirea securitatii UE si formarea unui Minister European de Externe si a unei posibile Armate Europene a fost propus de catre Ministrul de Externe al Germaniei, Guido Westerwelle. Proiectul este sustinut de 11 tari membre UE.

Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele. CE a aprobat finantarea proiectului
Cel mai mare laser din lume va fi construit la Magurele. CE a aprobat finantarea proiectului

Unda verde pentru o investitie majora destinata construirii unui centru de cercetare stiintifica al UE in Romania. Marti, Comisia Europeana a aprobat constructia la Magurele a celui mai mare laser din lume.

Jose Manuel Barosso: UE ar putea semna acordul de asociere cu R.Moldova intr-un an
Jose Manuel Barosso: UE ar putea semna acordul de asociere cu R.Moldova intr-un an

Uniunea Europeana ar putea semna acordul de asociere cu Republica Moldova intr-un an, inaintea summitului Parteneriatului Estic, programat in septembrie 2013, apreciaza presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Recomandări
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată

În goana după voturi, mulți dintre candidații la alegerile prezidențiale din 2024 fac promisiuni fanteziste, uitând sau ignorând faptul că atribuțiile președintelui României sunt destul de limitate pe plan intern.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.