Obama propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate in Europa de Est. Sunt vizate Ucraina si Moldova
Presedintele american, Barack Obama, propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate In Europa de Est, relateaz AFP.
Presedintele american, Barack Obama, a propus, marti, la Varsovia un miliard de dolari pentru dislocarea de noi forte americane, terestre, aeriene si navale, in Europa de Est, preocupata de criza ucraineana, relateaza AFP.
Aceasta "initiativa pentru a asigura Europa" trebuie aprobata de Congres. Ea trebuie sa serveasca si dezvoltarii capacitatilor tarilor care nu sunt membre NATO, cum ar fi Ucraina, Georgia si R.Moldova, pentru a le permite sa coopereze cu Statele Unite si aliatii lor occidentali si sa-si consolideze propria aparare, a anuntat Casa Alba intr-un comunicat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Statele Unite sunt alaturi de aliatii lor, asa cum acestia au fost alaturi de noi", afirma comunicatul difuzat la inceputul vizitei presedintelui Obama in Polonia, prima etapa a turneului sau european.
Daca acest plan va fi aprobat, va fi masura cea mai concreta a lui Obama de a-si reasigura aliatii din Europa de Est si de a transmite Rusiei ca Washingtonul se opune unui raspuns ferm la actiunile sale in Ucraina.
Acest plan vizeaza sa intensifice exercitiile si antrenamentul trupelor si fortelor aeriene trimise de Statele Unite in Europa.
El prevede trimiterea unor experti americani in tarile est-europene, pentru pregatirea instalarii unor echipamente si ameliorarii infrastructurilor, care ar putea servi rapid NATO in caz de necesitate.
Potrivit comunicatului, planul prevede, de asemenea, o "participare crescuta" a fortelor navale americane in cadrul NATO, mobilizate in special in Marea Neagra si in Marea Baltica.
Washingtonul ar putea, de asemenea, sa isi revizuiasca prezenta militara in Europa, "in functie de noile provocari la adresa securitatii acestui continent".
Totusi, acest lucru nu se va face in detrimentul "reechilibrarii" puterii americane in regiunea Asia-Pacific, a subliniat Casa Alba.
Sursa foto: Mediafax foto