Barack Obama a fost oaspete de onoare in Franta, la 65 de ani de la Ziua Z
UPDATE: O trecere prin Normandia, de 6 iunie, este o obligatie de onoare pentru toti presedintii americani de la Jimmy Carter incoace.
Sambata s-a supus cu placere traditiei si Barack Obama. El a fost invitatul de onoare al festivitatilor dedicate aniversarii a 65 de ani de la debarcarea in Normandia, moment decisiv pentru victoria aliatilor impotriva nazistilor.
Presedintele Obama fost primit cu un sincer entuziasm de francezi, altminteri, se stie, deloc dispusi sa se lase prada exaltarii, mai ales cand vine vorba de straini.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Insotit de Michelle, Barack Obama a descins sambata intr-un orasel pur si simplu asediat din cauza dispozitivului sever de securitate.
Printr-o coincidenta frapanta, daca Michelle Obama purta un alb orbitor, Carla Bruni Sarkozy era si ea imbracata intr-o rochie de culoare foarte deschisa.
Presedintele american n-a ramas indiferent la corul de scandari entuziaste venite de la localnicii dornici sa-i stranga mana. A fost in mod evident eroul zilei, gazda fiind cu desavarsire eclipsata. Nicolas Sarkozy si-a regasit totusi aplombul in timpul intonarii Marseillezei.
Se zice totusi ca relatia personala a celor 2 presedinti nu e deloc una afectuoasa. "Nu exista nicio afinitate naturala intre cei doi", estima un expert al Fundatiei pentru Cercetari Strategice. In plus, Casa Alba le-a dat mare bataie de cap serviciilor franceze de securitate intarziind pana in ultima clipa sa trimita programul vizitei. Se pare ca Barack Obama n-a prea vrut sa se afiseze langa Nicolas Sarkozy in ajunul alegerilor europene.
In cursul dupa-amiezii, cele doua perechi prezidentiale s-au deplasat la cimitirul din Colleville-sur-Mer, unde odihnesc 9.387 de soldati americani. Acolo li s-au alaturat premierii britanic, francez si canadian, precum si printul Charles. Francezii l-au invitat in ultimul moment pe mostenitorul coroanei britanice, ca sa dreaga busuiocul pentru ca "uitasera" sa adreseze o invitatie si reginei Elisabeta a II-a.
Inaltii oaspeti au rostit alocutiuni de mare incarcatura emotionala in fata a 9.000 de invitati alesi pe spranceana, in marea majoritate veterani.
Aliatii au pierdut 200.000 de oameni in batalia din Normandia, una dintre cele mai grandioase operatiuni militare din istorie, in care au fost angajati trei milioane de soldati.