Trei state din SUA se pregatesc sa infrunte cel mai puternic uragan din ultimii 118 ani. 842 morti provocate de "Matthew"

×
Codul embed a fost copiat

Este stare de urgenta in 3 state americane, care se pregatesc sa infrunte un uragan monstruos, cel mai puternic din ultimii aproape 120 de ani.

Urgia, care de aceasta data poarta numele ''Matthew'', a ajuns deja in Florida si ar putea distruge, cu 220 de kilometri pe ora, portiuni intinse din zona de Coasta. Uraganul a facut deja prapad in Haiti, unde a ucis 340 de oameni. Bilantul total al victimelor din Haiti, a ajuns la 842, iar Florida, Georgia si Carolina de Sud se afla sub stare de urgenta.

Cititi in articol:
Ultimul bilant: 842 de morti
Mesajul lui Barack Obama
600.000 de locuinte din California, fara curent

Desfasurarea evenimentelor de vineri, livetext

UPDATE 21:25 Autoritatile din Haiti, citate de Reuters, anunta ca noul bilant al mortilor a ajuns la 842.

Citește și
furtuna UK
Vestul Europei, devastat de o furtuna puternica. Oameni raniti, case avariate si trafic perturbat in Marea Britanie si Franta
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

UPDATE 21:00 Statele Unite ale Americii au trimis vineri o nava militara de transport, USS Mesa Verde, cu 300 de soldati la bord, pentru a participa la operatiunile de asistenta oferite populatiei din Haiti dupa trecerea puternicului uragan Matthew, conform AFP care citeaza surse din Pentagon.

Aceasta nava va intari dispozitivul militar american de asistenta deja prezent in Haiti, format din 250 de militari si 9 elicoptere.

Alte doua nave militare americane se afla in zona si pot interveni in caz de nevoie: portavionul USS George Washington si nava-spital USNS Comfort.

Vasul Mesa Verde transporta echipe de infanteristi marini specializati in ajutoare medicale de urgenta si in lucrari de reconstructie.

UPDATE 19:45 Uraganul Matthew a lasat in urma cel putin un mort in Florida, iar presedintele Barack Obama a remarcat faptul ca pericolul nu a trecut inca, fiind posibila o crestere a nivelului apelor si inundatii in zonele de coasta, conform AFP.

Un purtator de cuvant al serviciilor de pompieri din zona a explicat pentru AFP ca victima este o femeie in varsta de aproximativ 50 de ani, din St. Lucie (centrul Floridei) si ca aceasta a suferit un atac cardiac la domiciliu insa echipajele de salvare nu au putut ajunge la timp din cauza furtunii. "Nu am putut interveni si din nefericire pacienta a decedat", conform purtatorului de cuvant al pompierilor.

Presedintele Obama a estimat ca locuitorii din sudul Floridei au scapat de ce era mai rau. insa "este inca vorba de un uragan foarte periculos. Am constatat producerea unor pagube materiale foarte importante in anumite parti din sudul Floridei. Cred ca acum principalul motiv de ingrijorare nu este doar forta vantului ci si cresterea nivelului apei", a sustinut el.

UPDATE 18:15 Aproximativ 600.000 de locuinte din Florida au ramas fara curent electric, vineri, din cauza uraganului Matthew, iar autoritatile au avertizat ca penele de curent vor continua sa se succeada, conform declaratiilor facute de guvernatorul acestui stat, Rick Scott, intr-o conferinta de presa, informeaza Reuters.

"Se vor produce mai multe intreruperi ale alimentarii cu curent", a sustinut guvernatorul Scott, adaugand si ca zona Jacksonville este in pericol de a fi inundata. "Greul inca nu a trecut... inca exista pericolul de a fi loviti direct si am inregistrat rafale de vant foarte puternice, de peste 160 km/h", a adaugat el.

Uraganul Matthew a slabit vineri in intensitate, fiind retrogradat la categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, dar "ramane extrem de periculos", potrivit Centrului american de monitorizare a uraganelor (NHC). Numarul persoanelor ucise de uraganul Matthew in Haiti a ajuns vineri la 478, potrivit unui bilant provizoriu pe masura ce informatiile ajung cu greu din zonele izolate din cauza pagubelor provocate de furtuna.

UPDATE 17:30 Numarul persoanelor ucise de uraganul Matthew in Haiti a ajuns vineri la 572, potrivit unui bilant provizoriu pe masura ce informatiile ajung cu greu din zonele izolate din cauza pagubelor provocate de furtuna, au anuntat oficialitatile locale, conform agentiei Reuters.

Pe masura ce numarul victimelor creste rapid, mai multe agentii guvernamentale si organizatii au informatii diferite cu privire la bilantul celor ucisi. O ultima evidenta cu numarul celor ucisi, furnizata Reuters de la oficiali ai serviciilor de protectie civila la nivel local, indica 478 de persoane.

Agentia centrala a protectiei civile din Haiti a indicat 271 de decese din cauza furtunii, iar 61.500 de persoane se afla in adaposturi.

The Guardian a publicat o filmare cu drona din zonele afectate din Haiti. Peste 3.000 de case au fost distruse. ONU a catalogat uraganul drept cea mai mare criza umanitara din Haiti de la cutremurul de acum 6 ani.

"Aceasta furtuna va va ucide!", a avertizat guvernatorul statului, care a ordonat evacuarea a peste un milion si jumatate de oameni, doar in Florida.

Alte cateva sute de mii de persoane din Georgia, Carolina de Nord si Carolina de Sud au fost sfatuite sa fuga din calea uraganului. Matthew a facut deja prapad in Haiti, unde au murit aproximativ 340 de oameni.

Autoritatile americane au emis ordin de evacuare pentru mai bine de 2 milioane de oameni - in Florida, Georgia si cele doua state Carolina. Nu s-au aflat atat de multe persoane in aceasta situatie de la uraganul Sandy, din 2012. Si nicio precautie nu pare de prisos. Matthew urmeaza sa atinga tarmul cu o putere infricosatoare, un uragan de categoria patru, dupa cum l-au clasificat meteorologii.

Guvernatorul statului Florida a vorbit pe un ton apocaliptic despre natura dezlantuita.

"Nu mai este timp. Este clar ca va veni direct spre noi, direct pe coasta noastra si vom avea vant din categoria unui uragan major. Nu exista nicio scuza. Trebuie sa plecati din calea lui."

"Ramane un uragan major si cand se apropie de coasta. E ingrozitor"

Expertii au avertizat in privinta unui impact "posibil catastrofal" al uraganului care poate aduce rafale de vant de peste 220 de kilometri pe ora. Inundatiile si intreruperile masive de curent electric sunt inevitabile.

"Ne uitam la un monstru!"

"Oamenii de stiinta ne-au spus ca acesta este probabil cel mai mare si mai puternic uragan care loveste Statele Unite, intr-un deceniu."

Matthew a trecut peste Haiti, tot ca un uragan de categoria patru. Acolo a facut prapad - 340 de morti si mii de case distruse. A venit apoi randul locuitorilor din Bahamas sa fie martori la forta lui distrugatoare.

Uraganul Matthew, retrogradat la categoria 3, dar "ramane extrem de periculos"

Uraganul Matthew, care se manifesta in acest moment prin ploi torentiale si vanturi puternice in largul coastei Floridei, a slabit vineri in intensitate, fiind retrogradat la categoria 3 pe scara Saffir-Simpson, dar "ramane extrem de periculos", potrivit Centrului american de monitorizare a uraganelor (NHC).

La ora 06:00 GMT, furtuna se afla la 70 km in largul Vero Beach, intre Orlando si Miami, si la aproximativ 125 de km de la Cape Canaveral, celebrul centru spatial al NASA, relateaza AFP.

Uraganul ar putea provoca pagube semnificative pe uscat, in functie de traiectoria sa. Conform NHC, furtuna ar urma sa "treaca aproape sau pe deasupra coastei estice a peninsulei Florida pana vineri seara", iar apoi sa-si continue drumul spre nord de-a lungul coastei ajungand in Georgia si Carolina de Sud.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Panica la bordul unui vas de croaziera, cu 6.000 de pasageri la bord. Nava s-a inclinat la 45 de grade in timpul unei furtuni
Panica la bordul unui vas de croaziera, cu 6.000 de pasageri la bord. Nava s-a inclinat la 45 de grade in timpul unei furtuni

In timp ce milioane de americani urmareau cu sufletul la gura finala Super Bowl, sase mii de oameni, aflati pe o nava de croaziera, au fost la un pas de moarte.

Vestul Europei, devastat de o furtuna puternica. Oameni raniti, case avariate si trafic perturbat in Marea Britanie si Franta
Vestul Europei, devastat de o furtuna puternica. Oameni raniti, case avariate si trafic perturbat in Marea Britanie si Franta

O furtuna a lovit vestul Europei cu forta de uragan. Rafalele de vant au atins chiar si 150 de kilometri pe ora in Marea Britanie, unde o persoana a fost data disparuta.

Pentru prima data in 80 de ani se intampla asta. Fenomenul meteorologic exceptional care are loc in Oceanul Atlantic
Pentru prima data in 80 de ani se intampla asta. Fenomenul meteorologic exceptional care are loc in Oceanul Atlantic

Furtuna tropicala Alex, care a ajuns joi la forta unui uragan in Oceanul Atlantic, este un fenomen exceptional care are loc pentru prima data in luna ianuarie in ultimii aproape 80 de ani, potrivit Agentiei americane oceanice si atmosferice (NOAA).

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.