10 ani de razboi. Peste 2750 de morti. 447 miliarde dolari cheltuiti. SUA se retrage din Afganistan
Presedintele Barack Obama a anuntat miercuri seara ca 33.000 de soldati ai armatei SUA se vor intoarce acasa, in urmatoarele 15 luni. Intr-un discurs televizat de la Casa Alba, Obama a mai precizat ca 10.000 de militari vor pleca anul acesta.
De asemenea, ceilalti 23.000 de soldati vor pleca din Afganistan pana la in luna septembrie 2012.
Barack Obama a vorbit despre aceasta actiune ca fiind "una dintre cele mai dificile decizii" pe care le-a luat in calitate de presedinte al SUA. El a explicat ca aceasta campanie militara din Afganistan si-a atins obiectivele, iar retragerea se va face "dintr-o pozitie dominanta".
Pe de alta parte, Obama a aratat ca retragerea din Afganistan si lichidarea simultana a razboiului din Irak va ajuta Statele Unite ale Americii sa se concentreze pe problemele legate de criza economica si alte subiecte care tin de politicile nationale.
Astfel, din Afganistan se va retrage aproximativ o treime din numarul total al fortelor americane, respectiv 33.000 de militari. In prezent, aproximativ 100.000 de militari ai SUA se afla acolo.
Summitul NATO de la Lisabona de la sfarsitul lui 2010 a aprobat principiul unui transfer de responsabilitate in materie de securitate catre fortele afgane in 2014. Dar capacitatea lor de a prelua conducerea de la fortele internationale ramane problematica, iar Guvernul afgan este criticat pentru slabiciunea si coruptia sa. Ramanand mai degraba vag in privinta acestui subiect, Obama a declarat ca are "motive sa se gandeasca la faptul ca pot fi facute progrese" in discutiile cu talibanii in vederea unei solutii politice a conflictului.
El a avertizat insa ca Statele Unite nu incearca sa faca din Afganistan un "loc perfect", chiar daca le-a promis afganilor un "parteneriat durabil". Obama a cerut, de asemenea, Pakistanului, cu care relatiile sunt la cel mai scazut nivel de la moartea lui ben Laden, sa isi "respecte angajamentele" in lupta impotriva terorismului.
Un sondaj publicat marti afirma ca 56% dintre americani sunt favorabili unei retrageri din Afganistan "cat mai repede posibil". In plus, in aceasta perioada de puternic deficit bugetar, din ce in ce mai multe voci se ridica in Congres pentru a cere incheierea operatiunilor in tara, al caror cost este evaluat la zece miliarde de dolari pe luna.Acest argument a sedus majoritatea democratilor din Congres, liderul majoritatii din Senat, Harry Reid, salutand "un mare pas in directia buna", chiar daca unii ar fi dorit o retragere mai rapida.
"America, este timpul sa ne concentram atentia pe constructia natiunii, aici, la noi acasa!" a mai spus presedintele SUA.
Statisticile razboiului din Afganistan
Potrivit CNN, economiile la buget pe care la va face America, in primul an in care se vor retrage o parte din militarii din Afganistan, vor atinge cifra de 10 miliarde de dolari. Suma este doar o parte foarte mica din cifra totala a cheltuielilor facute din 2001, cand SUA a invadat Afganistanul, si pana in prezent: 443 de miliarde de dolari.Statele Unite au cheltuit 43 de miliarde de dolari pe acest razboi in 2008, adica la sapte ani de la inceperea ostilitatilor, potrivit statisticilor oficiale. Anul acesta, cheltuielile vor atinge suma de 118 miliarde de dolari. In 2009 erau 33.000 de soldati. Acum sunt aproximativ 102.000.
In total, in cursul anului 2011, 253 de militari NATO au murit in Afganistan, conform site-ului independent icasualties.org. Peste 2.500 de militari straini au murit in Afganistan de la inceputul actualului conflict, in 2001. Aproximativ 40.000 de militari straini sunt desfasurati in Afganistan pentru operatiunile impotriva insurgentilor talibani.
Cum reactioneaza celelalte state, la anuntul de retragere al americanilor din Afganistan
Presedintia franceza a anuntat ca "Franta impartaseste analiza si obiectivele americane" si "saluta decizia presedintelui Obama". Franta va recurge la "o retragere progresiva" a fortelor sale din Afganistan, "in mod proportional" si "intr-un calendar comparabil retragerii fortelor americane", a anuntat in aceasta dimineata palatul Elysee, intr-un comunicat.
La randul sau, premierul australian Julia Gillard a declarat ca trupele australiene vor ramane in Afganistan pana in 2014, asa cum s-a prevazut initial, in pofida retragerii unei treimi din fortele americane pana in vara lui 2012.
Australia are circa 1.500 de militari in Afganistan, dintre care 27 au murit incepand din 2001.
In prezent, Romania are peste 1.800 de soldati disclocati in Afganistan. In opt ani de prezenta romaneasca pe teritoriul Afganistanului, 19 soldati romani au cazut la datorie. Raportat la numarul de soldati detasati in teatrul de razboi, tara noastra a pierdut 1% dintre acestia, Marea Britanie 3,8% iar Statele Unite aproape 2%.
Citeste si:
Ce noroc pe Meme! Steaua a făcut cel mai important transfer al verii din INTAMPLARE