Avioane de lupta britanice si belgiene au interceptat marti un avion cargo pe ruta Bucuresti-Birmingham. FOTO

Ultima actualizare: 10-03-2017 06:52

Doua tari NATO au ridicat avioane de lupta pentru interceptarea unei aeronave civile, care decolase azi-noapte de la Bucuresti. Incidentul s-a petrecut, dupa ce pilotul avionului de tip cargo nu a mai putut fi contactat de turnul de control.

Avionul cargo, de tip SAAB 340, operat de compania maghiara Fleet Air International, a decolat de la Otopeni la ora 3:30. Deasupra Marii Nordului, pilotii nu au mai raspuns turnului de control. Asa ca, Marea Britanie si Belgia au ridicat in aer avioane de vanatoare Typhoon, respectiv F-16.

Este o procedura standard, dupa 11 septembrie 2001, cand avioane civile au fost folosite pe post de arme. Avand in vedere distanta, Marea Britanie a trimis si un avion cisterna, pentru realimentarea avioanelor de vanatoare Typhoon, care s-au reintors la baza, dupa ce armata a evaluat situatia si a concluzionat ca nu exista nici o amenintare.

In cele din urma, SAAB-ul cu indicativul HA-TAB a aterizat in conditii perfect normale la Birmingham la ora 9:30, dupa sase ore de zbor.

Ministrul Apararii din Marea Britania nu a comentat imediat incidentul, sustine The Independent.


 
Potrivit presei britanice, mai multe curse care urmau sa aterizeze la Birmingham au fost redirectionate pentru ca avionul cargo sa poata ateriza.

Nu este clar deocamdata de ce pilotii au pierdut contactul cu turnul de control.

Pe Twitter au fost postate cateva fotografii cu avioanele de lupta, ridicate in aer, in timp ce sunt alimentate de un tanker, Airbus A330 MRTT.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO