Avertismentul Kremlinului pentru Ucraina, după capturarea lui Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Putin

Dmitri Medvedev și Vladimir Putin
Getty

Rusia a transmis miercuri Ucrainei să „ai grijă” după ce autoritățile de la Kiev l-au capturat pe politicianul pro-Kremlin Viktor Medvedciuk, respingând oferta lui Zelenski pentru un schimb de prizonieri, scrie Reuters.

Viktor Medvedciuk, apropiat al lui Putin, este inculpat pentru ”înaltă trădare”. El era plasat în arest la domiciliu, dar în februarie a fugit.

Zelenski a anunţat, marţi seară, pe reţelele de socializare, o ”operaţiunea specială” a Serviciului de Securitate al Ucrainei, potrivit News.ro.

„Ciudații aceia care se numesc autoritățile ucrainene spun că vor să obțină cu forța o mărturie de la Viktor Medvedchuk, „rapid și corect”, să-l condamne și apoi facă schimb de prizonieri”, a declarat Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citește și
„Noua blondă a lui Putin” s-a înfuriat când a fost întrebată de ce nu are copii. Ce a pățit jurnalista care a îndrăznit să o pună în dificultate

„Acești oameni ar trebui să aibă grijă și să încuie bine ușile noaptea pentru a se asigura că nu devin ei înșiși oamenii care vor fi schimbați”, a mai spus Medvedev, un apropiat al lui Putin, care a ocupat funcția de președinte rus în perioada 2008-2012.

Cine este Viktor Medvedciuk

Purtătorul de cuvânt al Kremlinul a evitat miercuri să răspundă într-un mod fără echivoc la propunerea Kievului de a elibera prizonieri deţinuţi în Rusia în schimbul deputatului şi omului de afaceri ucrainean Viktor Medvedciuk, un apropiat al lui Vladimir Putin, arestat în ajun în Ucraina.

"Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare şi plăcere de diferite personalităţi de la Kiev, Medvedciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, potrivit Agerpres, care citează.

"Noi nu ştim absolut deloc dacă el doreşte ca Rusia să ia parte la rezolvarea cazului de calomniere care îl vizează", a continuat Peskov.
Medvedciuk era consemnat la domiciliu din mai 2021, după ce fusese inculpat pentru "înaltă trădare" şi "tentativă de jaf a resurselor naturale în Crimeea", peninsula ucraineană anexată de Rusia în 2014.

Considerat al 12-lea cel mai bogat om în Ucraina în 2021, cu o avere de 620 milioane de dolari, potrivit revistei Forbes, el este cunoscut pentru legăturile sale cu Putin, care este, potrivit lui Medvedciuk, naşul uneia dintre fiicele sale.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a afirmat miercuri că el era ţinta unor dosare "politice" pe baza unor acuzaţii "imaginare".

Peskov a asigurat de asemenea că Medvedciuk milita "pentru pace" şi nu participase la niciun fel de negociere secretă cu Moscova.

"Dacă la vremea respectivă s-ar fi ţinut cont de ideile sale şi de ideile partidului său (Platforma de opoziţie -pentru viaţă, prorus) sau acestea ar fi servit drept bază a politicii de stat a Ucrainei, nu ar fi existat nicio operaţiune militară specială acum", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de EFE.

Peskov a subliniat că poziţia lui Medvedciuk în favoarea unor "relaţii normale, de parteneriat şi reciproc avantajoase între Ucraina şi Rusia" erau binecunoscute.

"Poziţia sa a fost întotdeauna publică, el nu a avut niciodată relaţii de culise cu Rusia. Şi dacă, ipotetic, acesta ar fi fost cazul, atunci Medvedciuk ar fi părăsit cu siguranţă Ucraina înaintea operaţiunii militare", a declarat Peskov.

"Fără îndoială, vom urmări îndeaproape soarta lui Viktor Medvedciuk şi, de asemenea, îndemnăm să facă acelaşi lucru şi politicienii europeni, care se preocupă atât de mult de libertatea de exprimare şi spun că oamenii nu trebuie să fie persecutaţi din motive politice", a spus el.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care propusese să-l dea la schimb pe Medvedciuk pentru prizonieri ucraineni aflaţi în mâinile Moscovei, a declarat că acesta a fost reţinut în momentul, în care îmbrăcat în uniformă militară, încerca să iasă din ţară.

Medvedciuk, potrivit lui Zelenski, a stat ascuns 48 de zile pe teritoriul Ucrainei, iar apoi a încercat să fugă în străinătate, potrivit media ucrainene.

Articol recomandat de sport.ro
Ungurii au reacționat după ce FCSB a obținut a doua victorie în Europa League și are punctaj maxim
Ungurii au reacționat după ce FCSB a obținut a doua victorie în Europa League și are punctaj maxim
Citește și...
Zeci de români şi familiile acestora au fost repatriaţi din Liban. Cât plătesc cei care vor să fugă din calea războiului
Zeci de români şi familiile acestora au fost repatriaţi din Liban. Cât plătesc cei care vor să fugă din calea războiului

De teama războiului, româncele stabilite de mulți ani în Liban, își iau copiii și soții, și vin în țară. Au primit ajutorul Guvernului de la București, iar Forțele Aeriene, au trimis deja la Beirut, două aeronave.

Biden: Israelul ar trebui
Biden: Israelul ar trebui "să ia în considerare alte opţiuni" decât lovirea siturilor petroliere din Iran

Preşedintele american Joe Biden a apreciat vineri că Israelul ar trebui să "ia în considerare alte opţiuni" decât lovirea siturilor petroliere din Iran, după ce a recunoscut cu o zi înainte că această posibilitate este în "discuţii".

Momentul în care s-a scufundat feribotul cu 80 de locuri pe care s-au urcat 278 de oameni. Sunt cel puțin 78 de morți. VIDEO
Momentul în care s-a scufundat feribotul cu 80 de locuri pe care s-au urcat 278 de oameni. Sunt cel puțin 78 de morți. VIDEO

Cel puţin 78 de persoane s-au înecat şi multe altele sunt date dispărute după ce un vas cu o capacitate de 80 de locuri care ar fi transportat însă 278 de oameni s-a răsturnat la doar câteva sute de metri de malul lacului Kivu din RD Congo.

Recomandări
Imaginea lui Trump, folosită electoral în România. Reacția unui american când a văzut un afiș cu el în București
Imaginea lui Trump, folosită electoral în România. Reacția unui american când a văzut un afiș cu el în București

Pe lângă formațiunile politice deja consacrate, în ultima perioadă au apărut noi partide politice care s-au pregătit cum au putut mai bine pentru alegerile din acest an.

Cine este Arian, tânărul român care a obținut o decizie istorică la CJUE pentru persoanele trans. De ce a ajuns în instanță
Cine este Arian, tânărul român care a obținut o decizie istorică la CJUE pentru persoanele trans. De ce a ajuns în instanță

Decizie istorică pentru România în cazul unei persoane transgender. Curtea Europeană de Justiție a obligat statul român să îi acorde o nouă identitate lui Arian.

MApN anunță că au fost găsite resturi de dronă rusească în Delta Dunării
MApN anunță că au fost găsite resturi de dronă rusească în Delta Dunării

Poliția de Frontieră a informat MApN, vineri dimineață, 4 octombrie, cu privire la existența unor fragmente de dronă rusească în Delta Dunării.