Avertismentul ECDC, despre scurtarea perioadei de izolare. "Virusul nu și-a luat vacanță"

Ultima actualizare: 03-09-2020 17:21
coronavirus
Getty

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) atrage atenţia guvernelor să nu reducă perioada de 14 zile de carantină pentru persoanele infectate cu noul coronavirus.

"Căutăm să le furnizăm decidenţilor dovezi despre ce riscuri şi-ar asuma în cazul unei perioade mai scurte de carantină", a declarat miercuri directoarea Centrului, Andrea Ammon, în cursul unei audieri în Parlamentul European, potrivit Agerpres.

Ea a arătat că, în 3-4% din cazuri, infecţia apare de-abia după cele 14 zile considerate în prezent perioada standard de carantină.

Germania a informat autorităţile Uniunii Europene că intenţionează să scurteze această perioadă, urmând exemplul Olandei şi al Norvegiei.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au decis că, începând din octombrie, persoanele ce vor reveni din zone cu risc epidemic ridicat vor trebui să stea în carantină cinci zile.

Relaxarea parţială a măsurilor de prevenţie împotriva COVID-19 intervine într-o perioadă în care Europa înregistrează o nouă înmulţire a numărului de cazuri noi, care, după cum a atenţionat directoarea ECDC, a revenit la nivelurile consemnate în luna martie, când pandemia şi-a început faza de apogeu pe continent.

Numărul infectărilor, la nivelul lunii martie

 

Relaxarea parţială a măsurilor de prevenţie împotriva COVID-19 intervine într-o perioadă în care Europa înregistrează o nouă înmulţire a numărului de cazuri noi, care, după cum a atenţionat directoarea ECDC, a revenit la nivelurile consemnate în luna martie, când pandemia şi-a început faza de apogeu pe continent.

"Virusul nu a dormit peste vară. Nu şi-a luat vacanţă", a mai spus Andrea Ammon.

Directoarea ECDC a precizat că media acestei săptâmâni în Europa a fost de 46 de cazuri noi de coronavirus la 100.000 de locuitori.

"Aproape am revenit la cifrele pe care le-am văzut în martie", a spus aceasta.

Conform datelor ECDC, în martie numărul de noi infectări a crescut constant până la în jur de 40 la 100.000 de locuitori la sfârşitul lunii, ajungând apoi la circa 70 la 100.000 de locuitori la finele lui aprilie.

Creşterea actuală a numărului de cazuri este datorată în parte numărului mai mare de teste.

Totodată, cazurile noi sunt în mare parte ale unor persoane mai tinere, un tipar nou care a rezultat în stabilizarea numărului de spitalizări, dat fiind că boala este mai gravă pentru vârstnici, care au fost loviţi puternic în martie şi aprilie, a mai indicat Andrea Ammon.

Ammon a precizat totuşi că numărul de spitalizări este acum din nou în creştere, ceea ce indică noi cazuri de infectare inclusiv în rândul vârstnicilor.

Cum poate influența deschiderea școlilor situația pandemiei

 

Datele - referitoare la cele 27 state UE, plus Marea Britanie, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein - au variat considerabil de la ţară la alta, de la 2 la 176 de cazuri la 100.000 de locuitori, a mai afirmat Ammon, fără a preciza situaţia pe ţări.

Directoarea ECDC a apreciat că redeschiderea şcolilor în septembrie nu prezintă în mod necesar un risc mai mare de transmitere a virusului, luând în considerare că ţări care le-au redeschis şi în primăvară nu au înregistrat o explozie a numărului de infectări.

Cu toate acestea, este esenţială introducerea câtorva măsuri de prevenţie, printre care distanţarea socială şi spălarea frecventă a mâinilor, a subliniat directoarea ECDC.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!