Avertismentul ”doctorului Anthony Fauci al Chinei”: Al doilea val este inevitabil

×
Codul embed a fost copiat

Pandemia de coronavirus este departe de a-şi fi spus ultimul cuvânt, iar al doilea val este inevitabil.

Sunt avertismentele lansate de cel descris, mai nou drept "doctorul Anthony Fauci al Chinei". Zhong Nanshan este unul dintre cei mai proeminenţi epiedemiologi din China. A devenit o figură populară cu 17 ani în urmă, în timpul epidemiei Sars.

Consultant al guvernului de la Beijing, doctorul Nanshan nu împărtăşeşte totodeauna poziţiile oficiale, insistând să-şi întemeieze opiniile pe ştiinţă şi îndelungata experienţă.

Dacă în Statele Unite, vocea rațiunii când vine vorba de pandemie rămâne expertul epidemiolog Anthony Fauci, în China poziția e ocupată de medicul Zhong Nanshan.

Zhong Nanshan: ”Nu mă pot compară cu doctorul Fauci, care îl consiliază pe preşedintele american. Eu n-am avut şansa să stau alături de preşedintele meu”.

Citește și
Coronavirus
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 mai. Peste 17.500 de pacienți cu Covid-19, 198 de cazuri noi
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

Medicul se bucură totuși de încrederea guvernului chinez, iar recomandările lui antrenează măsuri imediate. A fost cazul carantinei draconice instituite în Wuhan, epicentrul epidemiei. Pe 18 ianuarie. Zhong a mers în Wuhan și i-a luat la întrebări pe responsabilii locali din domeniul medical.

Zhong Nanshan: ”La început de tot, au păstrat tăcerea şi de atunci am crezut că numărul real de infectări este mai mare”.

Și-a făcut însă rapid impresia că noul coronavirus este mult mai devastator decât îl descriau oficialii locali.

Zhong Nanshan: ”Cred că nu prea erau dispuşi să-mi răspundă la întrebări. Dar eu am continuat să cer cifrele reale. Autorităţile locale n-au prea vrut să spună adevărul la început”.

Pe 19 ianuarie, autoritățile din Wuhan încă descriau virusul drept "prevenibil și controlabil'. Însă, întors în capitală, doctorul Nashan se adresa națiunii în acest interviu televizat în direct, pe 20 ianuarie. A spus atunci că e probabilă transmiterea de la om la om și a atras atenția că au fost deja infectate numeroase cadre medicale.

Zhong Nanshan: „E un indiciu foarte alarmant şi arată că virusul este extrem de contagios. Până la urmă, guvernul central a ţinut seamă de sugestiile şi recomandările noastre”.

Trei zile mai târziu, Wuhan era izolat de restul Chinei.

David Culver, corespondent CNN: ”Multe aspecte au fost politizate. Se aruncă vina de colo-colo. Ca profesionist, care aţi studiat şi epidemia SARS, care credeţi că a fost originea acestui coronavirus?

Dr. Zhong Nanshan: Cred că e foarte dificil de tras o concluzie în acest moment. Eu unul cred că o asemenea boală vine de la animale, dar sunt multe detalii de lămurit”.

În acest moment, grija lui cea mai mare este pregătirea pentru un al doilea val al pandemiei. În ultimele săptămâni au apărut focare noi în mai multe orașe din China, inclusiv în Wuhan.

Zhong Nanshan: ”Pe de o parte, trebuie redeschis totul, gradual desigur. Pe de altă parte, trebuie să menţinem un control foarte strict, mai ales în privinţa răspândirii în comunitate, prin măsuri de auto-protecţie: purtarea măştilor, păstrarea distanţei şi izolarea neîntârziată a fiecărui caz nou. Provocarea e majoră şi nu ne descurcăm mai bine decât alte ţări”.

Ca și doctorul Anthony Fauci, și Zhong Nanshan a căpătat statutul de celebritate în țara sa. Dincolo de expertiza științifică, mulți sunt impresionați de forma lui fizică ieșită din comun.

David Culver, CNN: „Ce aţi făcut în toată această perioadă ca să vă păstraţi sănătatea fizică şi psihică?”
Dr. Zhong Nanshan: „Continui să fac mişcare, sport, îmi păstrez mintea deschisă şi nu mănânc prea mult odată. Cred că datorită acestor obiceiuri încă mai sunt capabil să activez la cei 84 de ai ai mei.”

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 mai. Peste 5 milioane de cazuri la nivel mondial
Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 mai. Peste 5 milioane de cazuri la nivel mondial

Coronavirus în lume, LIVE UPDATE 21 mai. Organizaţia Mondială a Sănătăţii trage un nou semnal de alarmă. În ultimele 24 de ore s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri de COVID-19.

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 mai. Peste 17.500 de pacienți cu Covid-19, 198 de cazuri noi
Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 mai. Peste 17.500 de pacienți cu Covid-19, 198 de cazuri noi

Coronavirus România, LIVE UPDATE 21 mai. Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat, joi, încă 198 de cazuri noi.

OMS, noi temeri legate de răspândirea coronavirusului.
OMS, noi temeri legate de răspândirea coronavirusului. "Suntem foarte îngrijoraţi"

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea numărului de noi cazuri de infecţii cu coronavirus în ţările sărace, în contextul în care multe dintre ţările dezvoltate au trecut deja la măsuri de relaxare.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.