Avertisment. Pățania mai multor utilizatori care au urmărit pe net filme pentru adulți
Experţii în securitate cibernetică de la Eset atrag atenţia, într-un articol publicat recent pe blogul din România, asupra unor e-mailuri frauduloase care încearcă să sustragă bani utilizatorilor, pe motiv că ar fi accesat materiale video destinate adulţi
"Pentru a elimina materialele compromiţătoare, atacatorii cer o suma de aproximativ 0.43 - 0.45 Bitcoin - echivalentul a 2.000 de dolari, însă am descoperit şi mesaje prin care se solicită alte sume. Victimei i se solicită să facă un transfer online în termen de 48 de ore de la deschiderea e-mail-ului. În caz contrar atacatorul din spatele acestui scam ameninţă sa trimită materialele compromiţătoare la toate contactele email pe care le-ar fi furat de pe dispozitivul infectat", explică Ondrej Kubovic, security awareness specialist la Eset.
Ce înseamnă sextortion
Potrivit cercetării de specialitate, conţinutul e-mailurilor era, în mare parte, în limba engleză, însă în ultimele zile au fost identificate numeroase noi versiuni, care vizează utilizatori din Australia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania, Franţa, Spania, Republica Cehă şi Rusia.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"E-mailurile detectate recent nu aduc nimic nou, iar tipul acesta de scam există deja de ani de zile. Fenomenul poartă numele de "sextortion" şi presupune pretinderea unor sume de bani din partea potenţialelor victime. Tot în această categorie se încadrează şi cazurile în care atacatorii obţin iniţial fotografii intime, chiar din partea victimei, dintr-o conversaţie cu un profil fals. Acest fenomen devine chiar mai periculos, atunci când este implicat şi un copil. Elementul care diferenţiaza acest scam de altele este eficacitatea ingineriei sociale implicate, fapt datorat în principal numărului de utilizatori care urmăresc conţinut pornografic pe dispozitivele lor. Unele dintre versiunile anterioare ale acestei înşelătorii dădeau impresia că mesajul venea chiar "de pe adresa de e-mail a victimei", ceea ce întărea ideea că dispozitivul a fost compromis", se arată în informarea specialiştilor în securitate cibernetică.
Ce trebuie să faceți dacă primiți astfel de e-mailuri
Conform datelor analizate, în alte cazuri, atacatorul pretindea că ştie parola victimei şi o includea în corpul e-mailului, ca să dovedească acest fapt.
"Dacă găsiţi un astfel de e-mail în căsuţa poştală, fiţi prudent şi evitaţi acţiunile imediate. În primul rând, nu răspundeţi la scam-uri, nu descărcaţi fişierele ataşate, nu daţi click pe liniile de cod încorporate şi în mod cert nu trimiteţi bani către atacatori. În cazul în care un atacator va cunoaşte parola curentă, vă recomandăm să o modificaţi imediat şi să activaţi autentificarea cu doi factori. Este adevărat că, în general, atacatorii verifică înainte credenţialele de login şi folosesc contul compromis pentru a-şi răspândi mesajele. Ar fi recomandat, de asemenea, să scanaţi dispozitivul cu un software de securitate eficient, care poate detecta ameninţările reale sau alte probleme, cum ar fi utilizarea necorespunzătoare a camerei web a dispozitivului", precizează Kubovic.
Eset a fost fondată în anul 1992, în Bratislava (Slovacia), şi se situează în topul companiilor care oferă servicii de detecţie şi analiză a conţinutul malware, fiind prezentă în peste 180 de ţări.
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Sursa: Agerpres
Etichete: online, utilizatori, experti, securitate cibernetică, filme pentru adulti,
Dată publicare:
14-04-2019 17:24