Avertisment OMS: Omicron „rămâne un virus periculos”
Varianta Omicron, care se răspândeşte într-un ritm nemaivăzut de la începutul pandemiei de COVID-19, „rămâne un virus periculos", chiar dacă provoacă simptome mai puţin severe.
Avertismentul vine din partea directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, relatează AFP.
„Deşi Omicron provoacă simptome mai puţin severe decât Delta (varianta dominantă până acum), acesta rămâne un virus periculos, mai ales pentru cei care nu sunt vaccinaţi", a declarat şeful OMS, în cadrul unei conferinţe de presă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Varianta, care a fost identificată pentru prima dată în sudul Africii la sfârşitul lunii noiembrie 2021, s-a răspândit într-un ritm rapid la nivel mondial, numărul cazurilor de infectări ajungând în numeroase ţări la niveluri nemaivăzute de la începutul pandemiei.
Simptomele mai puţin severe decât în cazul variantei Delta îi fac acum pe unii să considere boala ca fiind una uşoară.
Însă, avertizează şeful OMS, "mai multă transmitere înseamnă mai multe spitalizări, mai multe decese, mai multe persoane care nu pot lucra, inclusiv profesori şi personal sanitar, şi mai multe riscuri de a apărea o altă variantă care va fi şi mai transmisibilă şi mai letală decât Omicron".
„Nu este o boală uşoară, este o boală care poate fi prevenită cu vaccinuri", a spus Michael Ryan, responsabilul pentru situaţii de urgenţă al OMS.
„Nu este momentul să renunţăm, nu este momentul să lăsăm garda jos, nu este momentul să spunem că este un virus binevenit, niciun virus nu este binevenit", a subliniat dr. Ryan, referitor la speranţa unora că, din cauza ratei sale extraordinare de transmitere, Omicron va înlocui variantele mai periculoase şi va face posibilă transformarea pandemiei într-o boală endemică mai uşor de gestionat.