Autoritatile nipone evalueaza scurgerea de apa radioactiva de la Fukushima drept un "incident grav"
Autoritatea de reglementare nucleara din Japonia a evaluat miercuri la "nivelul 3", ce corespunde unui "incident grav" pe scara internationala a evenimentelor nucleare, o scurgere de 300 de tone de apa puternic radioactiva la centrala Fukushima.
In acest clasament, nivelul 3 pe scara de la 0 la 7 corespunde unei "scurgeri a unei cantitati mari de materie radioactiva in interiorul instalatiei". Accidentul de la Fukushima din 11 martie 2011 ramane in ansamblul sau clasat la nivelul 7, cel mai ridicat, ce corespunde unor "efecte considerabile asupra sanatatii si mediului".
Balti cu apa puternic radioactiva au fost descoperite la centrala de la Fukushima
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cel putin 18 cazuri de cancer de tiroida au fost confirmate la minori in prefectura Fukushima
Un studiu de impact al radiatiilor emise la catastrofa de la Fukushima asupra locuitorilor din prefectura unde este situata centrala atomica a aratat ca 18 minori au cancer de tiroida, dar legatura cu dezastrul nuclear nu a fost totusi stabilita, relateaza AFP.
Un comitet de supraveghere a sanatatii locuitorilor din regiune a efectuat teste pe 200.000 de persoane cu varste de pana la 18 ani.
Numarul cazurilor de cancer confirmate este in prezent de 18, respectiv cu sase mai multe decat la precedentul raport datand din iunie si efectuat pe un numar mai mic de persoane. Numarul cazurilor suspecte a trecut de la 15 la 25.
Specialistii mandatati de autoritatile prefectorale tind sa creada ca aceste cazuri nu sunt legate direct de accidentul nuclear din 11 martie 2011. Ei isi bazeaza afirmatiile pe datele comparative, in special in cazul dezastrului de la Cernobil, din 1986, din Ucraina.
Potrivit lor, ar fi prea devreme pentru aparitia unor cazuri de cancer, la putin peste doi ani de la catastrofa, in timp ce se estimeaza ca sunt necesari intre trei si cinci ani pentru a se putea stabili o legatura cauza-efect.
Compania sud-coreeana Asiana Airlines isi inceteaza zborurile catre Fukushima
Cea de-a doua mare companie sud-coreeana, Asiana Airlines, a anuntat miercuri ca isi inceteaza zborurile charter catre Fukushima, in Japonia, incepand din octombrie, din cauza temerii privind radiatiile emise dupa accidentul nuclear din aceasta zona din martie 2011, relateaza AFP.
Compania opereaza in prezent doua legaturi pe luna cu Fukushima, in cadrul unui acord care expira la sfarsitul lui septembrie. Acesta nu va fi reinnoit.
"Serviciul va inceta in octombrie si vom decide ulterior durata acestei opriri in functie de conditii", a declarat pentru AFP o purtatoare de cuvant a companiei.
"Pasagerii sunt ingrijorati si vom urmari cu atentie toate informatiile privind nivelul poluarii nucleare la Fukushima".
Va reamintim, compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a anuntat marti ca 300 de tone de apa radioactiva s-au scurs dintr-un rezervor, iar aceasta s-a raspandit in baltile si pe terenul centralei nucleare avariate.
TEPCO incearca sa pompeze acest lichid pentru a evita o extindere a contaminarii zonei. Operatorul se straduieste din martie 2011 sa faca fata consecintelor accidentului produs la centrala Fukushima Daiichi (220 de kilometri nord-est de Tokyo), in urma unui seism puternic urmat de un tsunami.