Austria vrea sa reduca alocatiile pentru copiii romanilor. Ministrul Muncii: "Este inacceptabil, e discriminare"
Romanii care muncesc legal in Austria risca sa aiba o surpriza neplacuta: guvernul de la Viena se pregateste sa reduca alocatiile pe care acestia le primesc pentru copii.
Anuntul a fost facut de ministrul federal de externe al Austriei, Sebastian Kurz, care a declarat la postul ORF ca sistemul de asigurari sociale din tara sa nu este corect. Kurz a dat si un exemplu: daca un roman care munceste in Austria are doi copii, el primeste pentru acestia lunar in jur de 300 de euro, chiar daca micutii traiesc in tara noastra. „Aceasta suma este aproape cat salariul mediu din Romania”, a spus ministrul.
Citeste si:
-► Replica MAE
-► Rovana Plumb: "Este inacceptabil"
Kurz (foto jos) a cerut o reforma a sistemului de alocatii, specificand si ca in 2013 Viena a platit indemnizatii de peste 200 de milioane de euro pentru copiii strainilor care munesc in Austria. Din aceasta suma, 65 de milioane au mers la copiii cetatenilor maghiari, 48 la slovaci, 31 la polonezi, 13 la sloveni si doar 11 la romani.
Kurz a sugerat ca valoarea alocatiilor platite de statul austriac sa fie proportionala cu cea a alocatiilor platite de statele de unde provin acesti imigranti. Opinia sa nu a fost sustinuta insa si de ministrul Muncii, Rudolf Hundstorfer, care a spus ca „acesti oameni muncesc aici si-si platesc contributiile”, dar a sugerat ca se poate discuta chestiunea la nivelul Uniunii Europene.
Pozitia MAE
Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat sambata ca nu este de acord cu luarile de pozitie publice ale ministrului austriac al Afacerilor Externe. Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, MAE a transmis deja pozitia sa partii austriece, prin demersuri efectuate la nivel diplomatic in cursul acestei saptamani, atat la Viena, cat si la Bucuresti, la nivelul de ambasador. Elementele de pozitie a Romaniei, transmise partii austriece, sunt urmatoarele: mentionarea distincta a Romaniei in contextul legat de aplicarea normelor europene in materie de export de prestatii sociale (alocatia pentru copii) este nejustificata in conditiile in care Romania se regaseste abia pe locul 5 intre statele membre catre ai caror cetatenii sunt transferate aceste alocatii (dupa Ungaria, Slovacia, Polonia si Slovenia).
Astfel, potrivit masuratorilor statistice efectuate de partea austriaca, atat in privinta asistentei sociale oferite, cat si a alocatiilor pentru copii, reiese faptul ca cetatenii romani nu sunt pe primele locuri in randul beneficiarilor, aspect confirmat inclusiv public recent de ministrul Muncii, Rudolf Hundstrofer.
MAE precizeaza ca libera circulatie a persoanelor si lucratorilor este un principiu fundamental al UE, care presupune aspecte concrete, printre care accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale. Ca si ceilalti cetateni europeni care lucreaza in alte state membre, cetatenii romani au si trebuie sa aiba acces la prestatiile ce rezulta din munca depusa si contributiile lor sociale, o abordare diferita fiind profund inechitabila si contrara dreptului european in vigoare.
"In plus, gradul de integrare al cetatenilor romani aflati in Austria in societatea gazda este unul foarte inalt, fapt confirmat in repetate randuri de oficialii austrieci", releva sursa citata. MAE mai sustine ca legislatia europeana prevede garantii suficiente in vederea prevenirii si combaterii abuzurilor in domeniul prestatiilor sociale, iar partea romana este dispusa sa examineze, de la caz la caz, in dialogul cu partea austriaca, orice potentiala situatie de incalcare a reglementarilor in materie, concomitent cu o stransa coordonare cu Viena la nivelul UE.
"Ministerul roman al afacerilor externe apreciaza ca amplificarea, in mod artificial, in contextul actual premergator alegerilor regionale din Austria, a unor astfel de pozitionari, risca sa-i transforme pe cetatenii romani care lucreaza in mod legal in Austria in victime ale unei dispute politice interne si, in acelasi timp, sa afecteze relatiile bilaterale romano-austriece. Acestea se afla in prezent la un nivel fara precedent de dezvoltare pe toate palierele, nu numai politic, ci si in sfera economica", se mai arata in documentul citat.
Ministrul Muncii din Romania: "E inacceptabil"
Mesajul ministrului austriac de externe, Sebastian Kurz, cu privire la alocatiile acordate copiilor romani este incorect juridic si inacceptabil din punct de vedere politic, considera ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb.
"Am luat act cu surprindere si dezamagire de mesajul exprimat de catre ministrul de externe austriac, cu privire la alocatiile acordate copiilor romani. Masurile despre care vorbeste ministrul Sebastian Kurz, si care sper sa fie doar un gand nefericit, sunt contrare principiilor fundamentale ale UE - principiul antidiscriminare si a celui privind libera circulatie a persoanelor. De asemenea, consider ca, politic, mesajul domnului Kurz este total inacceptabil si incompatibil cu functia detinuta, aceea de ministru al unui guvern care se supune legislatiei si principiilor europene. Totodata, consider acest mesaj ca fiind inacceptabil din punct de vedere al relatiilor bilateriale dintre Romania si Austria. Asigur cu toata responsabilitatea ca Guvernul Romaniei vegheaza la respectarea drepturilor cetatenilor romani ca si cetateni europeni si nu va accepta vreo forma de discriminare a acestora', a declarat Rovana Plumb, intr-un comunicat remis, sambata, AGERPRES.
Sursa: Pro TV
Etichete: ue, viena, austria, muncitori, alocatii, asistenta sociala,
Dată publicare:
20-06-2015 17:39