Australia, ameninţată după redeschidere de un colaps al sistemului sanitar, avertizează medicii
Redeschiderea bruscă a Australiei, condiţionată de creşterea ratei de vaccinare, ar putea provoca un colaps al sistemului sanitar public, au avertizat joi medicii din această ţară.
Medicii din Australia se luptă cu un focar persistent de COVID-19 care a izbucnit la jumătatea anului la Sydney, relatează EFE.
Statele New South Wales şi Victoria şi-au propus să relaxeze măsurile de lockdown şi restricţiile asociate COVID-19 după ce vaccinarea populaţiei adulte va atinge 70 %, după cum au convenit la sfârşitul lunii iulie guvernul federal şi regiunile.
Însă, Asociaţia Medicilor din Australia, notează într-un comunicat că acest plan trebuie revizuit, adăugând că este necesar să fie luate în vedere capacitatea spitalelor ţării în faţa unei creşteri a cazurilor de COVID-19 şi impactul asupra îngrijirii celorlalţi pacienţi.
"Dacă deschidem porţile pentru COVID-19 riscăm un colaps al sistemului sanitar public, aceasta din cauza lipsei de investiţii pe termen lung din partea guvernelor statale şi federale în capacitatea spitalelor publice", a declarat Omar Khorshid, preşedintele AMA, informează Agerpres.
Acest avertisment intervine în contextul perspectivei ca New South Wales, epicentrul celui de-al treilea val de COVID-19 din Australia, să pună capăt perioadei de lockdown la Sydney şi în restul regiunii când 70 % din populaţia sa adultă va fi vaccinată cu schema completă, probabil la începutul lunii octombrie.
"După o vaccinare completă de 80 % (din populaţie), putem anticipa că cetăţenii noştri vor putea pleca în călătorii internaţionale", a declarat joi şefa guvernului din New Soth Wales, Gladys Berejiklian, deşi cu o zi în urmă a admis că rata de spitalizare se va agrava în octombrie.
În pofida unor perioadei lungi de lockdown, varianta Delta continuă să se răspândească în New South Wales care a raportat joi 1.288 de contagieri locale şi 7 decese, în timp ce statul Victoria, plasat în carantină de la începutul lunii august, a înregistrat 176 de contagieri.
Australia, care a înregistrat în total peste 56.000 de cazuri de COVID-19 şi peste o mie de decese de la începerea pandemiei, a vaccinat cu schemă completă peste 35 % din populaţia adultă.