Aurora boreală, un pericol pentru turiști. Ajung să își piardă viața pe șoselele islandeze
Aurora boreală e unul dintre lucrurile pe care oricine şi-ar dori să le vadă măcar o dată în viaţă. Însă numărul celor care pornesc după ea şi conduc cu ochii spre cer, subestimând iarna nordică, e din ce în ce mai mare.
În Islanda, de exemplu, de doi ani încoace pe şosele mor mai mulţi străini decât localnici, iar aurora este una dintre cauze.
Nordul Islandei, aflat lângă Cercul Polar, este printre cele mai bune locuri din lume pentru a vedea superba auroră boreală.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Fenomenul, produs de interacţiunea vântului solar şi a câmpului magnetic al Pământului, apare brusc şi variază în intensitate, aşa că pentru a-l vedea e nevoie de o combinaţie de efort şi noroc. În primul rând, trebuie să te îndepărtezi de luminile aşezărilor umane, ceea ce este o provocare pentru străini.
Johannes Sigfusson, şeful poliţiei locale din Akureyri: „Avem o zicală în Islanda că vremea se schimbă la fiecare cinci minute. Asta e neobişnuit pentru mulţi dintre oaspeţii noştri străini. În câteva minute, poţi trece de la drum uscat la drum acoperit de gheaţă şi alunecos."
La aceasta se adaugă faptul că mulţi turişti frânează brusc când văd aurora boreală, ca să facă poze, riscând să fie loviţi din spate. Peste jumătate dintre cei care şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere în Islanda anul trecut au fost străini.
„Să conduci iarna pe şoselele islandeze e greu, cu siguranţă. Zilele sunt foarte scurte iarna şi am condus pe întuneric majoritatea timpului în ultimele zile. Şi şoselele sunt foarte înguste, iar uneori vântul bate foarte tare."
Înainte de a pleca la vânătoare de aurore boreale, autorităţile islandeze au câteva sfaturi pentru turişti.
Gunnlaugur Bjornsson, astrofizician: „Nu trebuie să vă duceţi prea departe, doar să nu mai vedeţi luminile oraşului. Nu trebuie să vă îndepărtaţi prea mult de drum. Puteţi doar să trageţi pe dreapta ca să fiţi în siguranţă."
Meteorologii islandezi fac prognoze asupra formării aurorei boreale pe baza vântului solar din ultimele zile, dar acestea nu sunt foarte precise. Chinezii şi-au propus să le amelioreze şi vor deschide prima staţie de cercetare a aurorei boreale chiar în nordul Islandei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!