Au ars 2 milioane de hectare de pădure în SUA, iar fumul a invadat marile orașe. Sănătatea locuitorilor, în pericol

Ultima actualizare: 14-09-2020 09:37

În ultimele săptămâni, pe Coasta de Vest a Statelor Unite au ars peste 2 milioane de hectare de vegetație, cam cât suprafața statului New Jersey.

Aproape 100 de focare rămân active, iar pompierii sunt tot mai neputincioși în fața anvergurii acestei misiuni. Lucrurile sunt agravate de norul uriaş de fum care a acoperit o bună parte din statele din Vest, inclusiv zone urbane.

Medicii îi avertizează pe oameni să stea cât mai puţin în aer liber, dar nu sunt mereu ascultaţi.

Dincolo de pericolul imediat pentru oameni şi bunurile acestora, incendiile de vegetaţie din vestul Statelor Unite au produs cantităţi uriaşe de fum care a ajuns deasupra zonelor urbane. Imaginile cu cerul roşiatic şi fumul gros care a acoperit San Francisco sau Seattle au făcut înconjurul lumii. Iar specialiştii spun că aerul îmbibat de cenuşă e un pericol real pentru sănătatea locuitorilor.

Dr. Stephen Morris, Harborview Medical Center: „Calitatea aerului este foarte proastă. Asta înseamnă că fumul în sine, care e format din tot felul de particule în aer, poate provoca inflamarea şi iritarea plămânilor, ceea ce poate avea consecinţe nefaste pentru sănătate”.

Cu toate astea, mulţi continuă să iasă în aer liber în oraşele afectate, în ciuda avertismentelor date de oficiali. În Seattle, de exemplu, primarul a închis plajele, parcurile şi portul, în încercarea de a-i ţine pe oameni departe de zonele de risc.

În zonele afectate de incendii, bilanţul tragic continuă să crească: sunt zeci de oameni morți, alte zeci de persoane au fost date dispărute, și mii de oameni au rămas fără case. 97 de incendii continuă să pârjolească vegetația și localități din 12 state diferite. Adversari le sunt aproape 30.000 de pompieri, dar sunt oare suficienţi să lichideze toate focarele?

Jennifer Balch, University of Colorado Fire Scientist: „Răspunsul scurt este "NU". Avem așteptări prea mari de la pompieri".

Jennifer Balch este cercetător specializat în incendii la Universitatea Colorado. Ea spune că sunt prea mulți factori care "joacă" în tabăra inamică.

Jennifer Balch, University of Colorado Fire Scientist: „E nevoie de combinația a trei ingrediente: vreme călduroasă, combustibil și... o scânteie".


84% din incendiile din SUA sunt declanșate de oameni

 

Iar pentru incendiile din ultimele săptămâni s-au reunit toate elementele. Potrivit meteorologilor, Coasta de Vest a înregistrat temperaturi record, iar 68% din teritoriu suferă în diverse grade de secetă. Cât despre cauza incendiilor... de cele mai multe ori, oamenii sunt de vină.

Jennifer Balch, University of Colorado Fire Scientist: „În SUA, 84% dintre incendii sunt declanșate de oameni".

Stingerea focurilor depinde de ceva care e dincolo de controlul omului: vremea.

Allison Chinchar, meteorolog; „Avem o nevoie uriaşă de precipitaţii. Abia de luni încolo va apărea ceva umezeală în zonă dar, chiar și așa, sunt șanse să plouă în Washington și Oregon, nu neapărat și în California sau în Nevada".

Și, spun oamenii de știință, câteva ploi sunt doar soluții temporare pentru o problemă cu bătaie lungă.

Jennifer Balch, University of Colorado Fire Scientist: „Problema incendiilor e tot mai gravă din cauza încălzirii globale și a numărului mare de locuințe aflate în calea flăcărilor. E imperativ să luăm măsuri în aceste privințe".

Numai că preşedintele Donald Trump - cel de la care se aşteaptă o poziţie clară faţă de schimbările climatice - susţine că incendiile de vegetaţie care afectează în fiecare an Statele Unite sunt doar o problemă de... management al pădurilor.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Intrebarea Mesei Rotude cu Andreea Antonescu - "Sex în avion, da, sex în 3, nu"

39:46
Alt Text!
ePlan
Despre organizația viitorului- un nou mod de lucru, dar și învățare continuă de la cele mai bune universități din lume cu Delia Rotaru, VP People & Organisation eMAG

27:33
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu cu Allen Coliban. Susține vaccinarea obligatorie a funcționarilor. De ce reduce viteza și accesul mașinilor în Brașov?

33:51
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Păstrăv cu morcovi și sos cu gogonele

33:36
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 17 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Interviu Clotilde Armand: despre obligativitatea vaccinării funcționarilor primăriei și relația dificilă cu Nicușor Dan

23:24
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 10 octombrie 2021

42:19
Alt Text!
Hai să fim super!
Best Of Hai sa fim Super!

25:12
Alt Text!
SuperLive cu Mihai Mironica
Superlive cu Mihai Mironică - 7 Octombrie 2021

27:26
Alt Text!