Atmosferă tensionată în Israel, după ce un ministru a vizitat un loc sfânt al musulmanilor. Hamas afirmă că e o ”crimă”
Vizita noului ministru israelian al securității naționale într-un loc sfânt pentru musulmani a provocat valuri de furie din partea palestinienilor și a unor țări arabe.
Iordania a condamnat, marţi, în cei mai severi termeni vizita întreprinsă de noul ministru israelian de extremă dreapta al securităţii naţionale Itamar Ben Gvir la Moscheea Al-Aqsa, informează Reuters, potrivit Agerpres.
"Iordania condamnă în cei mai severi termeni 'asaltul' de la Moscheea Al-Aqsa şi violarea sanctităţii acesteia", subliniază un comunicat al Ministerului de Externe iordanian.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ben Gvir a întreprins marţi dimineaţa, în condiţii de securitate maximă, o scurtă vizită pe Esplanada Moscheilor, un loc sfânt pentru musulmani, aflat în centrul unor tensiuni în Ierusalimul de Est, în pofida ameninţărilor proferate de mişcarea palestiniană Hamas.
ממשלת ישראל שאני חבר בה לא תיכנע לארגון מרצחים שפל. הר הבית פתוח לכולם ואם החמאס חושב שאם הוא יאיים עליי זה ירתיע אותי, שיבינו שהשתנו הזמנים. יש ממשלה בירושלים! pic.twitter.com/vgDYBYacJG
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) January 3, 2023
Iordania administrează Esplanada Moscheilor, unde sunt situate moscheea Al-Aqsa şi Domul Stâncii, dar accesul la acest loc este controlat de Israel.
Al treilea loc sfânt al islamului şi cel mai sacru loc al iudaismului, sub numele "Muntele Templului", Esplanada este situată în Oraşul Sfânt al Ierusalimului, în sectorul palestinian ocupat şi anexat de Israel.
În virtutea unui status-quo istoric, nemusulmanii pot să vină pe Esplanadă la ore precise, însă nu se pot ruga acolo. Or, în ultimii ani, un număr tot mai mare de evrei, adesea naţionalişti, se roagă acolo pe ascuns, gest denunţat drept "provocare" de către palestinieni.
Palestina consideră acest gest ”o escaladare a conflictului”
Vizita de 15 minute a ministrului israelian în locul sfânt al musulmanilor este criticată dur de ministrul palestinian de externe.
Acesta afirmă, potrivit BBC News, că a avut loc un ”asalt al moscheii al-Aqsa de către ministrul extremist Ben-Gvir și o consideră o provocare fără precedent și o escaladare periculoasă a conflictului”.
Prim-ministrul palestinian Muhammad Shtayyeh a cerut „contracararea acestor raiduri care au ca scop transformarea Moscheei al-Aqsa într-un templu evreiesc”, susținând că vizita lui Ben-Gvir a fost „o încălcare a tuturor normelor, valorilor, acordurilor și legilor internaționale, precum și a angajamentelor Israelului în fața președintelui american”.
Un purtător de cuvânt al grupării militante islamiste palestiniene, Hamas, care guvernează Fâșia Gaza, a numit-o „crimă” și a promis că site-ul „va rămâne palestinian, arab, islamic”, a informat agenția de presă AFP.
În anul 2000, vizita pe Esplanadă a lui Ariel Sharon a declanșat a doua Intifada
În anul 2000, vizita pe Esplanadă a lui Ariel Sharon, pe atunci la conducerea opoziţiei de dreapta israeliene, a fost percepută drept o provocare de către palestinieni.
A doua zi, au izbucnit confruntări între palestinieni şi poliţişti israelieni, marcând începutul celei de-a doua Intifada (revolta palestiniană, 2000-2005).
În mai 2021, violenţe în Ierusalimul de Est, în special pe Esplanadă, au precedat un război de 11 zile între Hamas şi Israel.
Avocat de profesie, locuitor al uneia dintre cele mai radicale colonii din Cisiordania ocupată, Itamar Ben Gvir a devenit ministru în decembrie 2022, în cadrul guvernului condus de prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cel mai de dreapta din istoria Israelului.
El apără anexarea de către Israel a Cisiordaniei, unde trăiesc 2,9 milioane de palestinieni şi 475.000 de israelieni, în colonii considerate ilegale de legislaţia internaţională.
Ben Gvir pledează de asemenea pentru transferul unei părţi din populaţia arabă a Israelului, considerată neloială, spre ţări vecine, şi se deplasează adesea în locuri unde tensiunile sunt foarte puternice, punând, potrivit detractorilor săi, gaz pe foc.