Atmosfera foarte tensionata intre China si Vietnam. Incidente in Marea Chinei de Sud intre navele celor doua tari

10-05-2014 09:16


Atmosfera foarte tensionata intre China si Vietnam. Incidente in Marea Chinei de Sud intre navele celor doua tari

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a indemnat China si Vietnamul sa dea dovada de retinere in conflictul din Marea Chinei de Sud, relateaza AFP.

Ban Ki-moon "si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu escaladarea tensiunilor din Marea Chinei de Sud, in special intre China si Vietnam", a afirmat purtatorul de cuvant adjunct al ONU, Farhan Haq. "El a indemnat partile implicate in conflict sa  dea dovada de cea mai mare retinere sa sa-si solutioneze divergentele intr-un mod pasnic, prin dialog si in conformitate cu legile internationale", a adaugat acest purtator de cuvant.

Tensiunile dintre China si Vietnam s-au agravat dupa ce Beijingul a anuntat saptamana trecuta instalarea unor structuri de foraj petrolier in Marea Chinei de Sud. Hanoi si Beijingul isi disputa arhipelagurile Paracel si Spratley, in zona carora se presupune ca exista zacaminte bogate de hidrocarburi si care se afla in centrul unor rute maritime internationale.

Pe de alta parte, China isi disputa suveranitatea asupra unor insule cu Japonia, care se afla intr-un conflict teritorial cu Beijingul mai la nord, in Marea Chinei de Est.

Japonia s-a declarat "foarte ingrijorata" de incidentele care au avut loc in Marea Chinei de Sud intre nave vietnameze si chineze si a acuzat Beijingul ca este responsabil de producerea acestora, relateaza AFP. Hanoi a acuzat navele chineze, care protejeaza instalatii de foraj petrolier in ape care fac obiectul unei dispute, ca au "atacat" nave de patrulare vietnameze. "Suntem foarte ingrijorati fata de aceasta intensificare a tensiunilor regionale, din cauza deciziei unilaterale chineze de a incepe aceste forari", a declarat Yoshihide Suga, un purtator de cuvant al Guvernului japonez.

Denuntand o actiune "ilegala", Hanoi a trimis nave de patrulare, dupa ce Agentia chineza pentru Securitate Maritima a anuntat inceperea operatiunilor de forare in apropiere de Insulele Paracel, aflate sub controlul Beijingului, dar revendicate de catre Hanoi. "In opinia noastra, acest incident face parte dintre activitatile maritime provocatoare si unilaterale ale Chinei", a declarat purtatorul de cuvant japonez. El a relevat "informatii" potrivit carora "numeroase nave vietnameze au fost avariate, iar cateva persoane (au fost) ranite".

Adjunctul comandantului Politiei Maritime vietnameze Ngo Ngoc Thu a anuntat miercuri ca nave chineze au intrat in coliziune cu nave vietnameze in cel putin trei randuri, incepand de la 3 mai. Chinezii "au utilizat tunuri cu apa pentru a ataca navele" vietnameze, a adaugat el, afirmand ca un avion chinez a survolat, de asemenea, aceste nave de patrulare, in semn de amenintare. Japonia a indemnat China sa se abtina de la "orice provocare".

Cearta dintre China si Vietnam

Hanoi si Beijingul isi disputa arhipelagurile Paracel si Spratley, in zona carora se presupune ca exista zacaminte bogate de hidrocarburi si care se afla in centrul unor rute maritime internationale. in 1974, peste 70 de militari vietnamezi au fost ucisi, in invazia chineza a Insulelor Paracel. In contextul in care China isi afirma suveranitatea asupra cvasitotalitatii Marii Chinei de Sud, Japonia se afla intr-un conflict teritorial cu Beijingul mai la nord, in Marea Chinei de Est, asupra unui arhipelag nelocuit, Insulele Senkaku, administrate de Tokyo, dar reclamate de Beijing sub numele Diaoyu. Acest diferend a alimentat, alaturi de dispute legate de istorie, o deteriorare a relatiilor bilaterale, incepand de la sfarsitul lui 2012.

Beijingul trimite in mod regulat nave inarmate in apele teritoriale ale arhipelagului, sporind temeri cu privire la producerea unui incident intre cele doua puteri asiatice. Arhipelagul, care are o pozitie strategica si in zona caruia ar exista rezerve de petrol si gaze naturale, se afla la aproximativ 200 de kilometri nord-est de Taiwan si la aproximativ 400 de kilometri vest de Okinawa (Japonia).

Presedintele american Barack Obama a declarat, intr-o vizita la Tokyo pe 24 aprilie, ca Insulele Senkaku sunt "acoperite" de tratatul in domeniul apararii incheiat intre Japonia si Statele Unite.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO