Atmosfera de razboi in Macedonia. 8 politisti si 14 "teroristi" au murit, dupa o interventie armata a fortelor speciale
Opt politisti macedoneni si 14 membri au unei grupari inarmate, numita "teroristi" de autoritati, au fost ucisi in confruntarile incepute sambata in orasul Kumanovo, din nordul Macedoniei, transmite Reuters.
Purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne macedonean, Ivo Kotevski, a declarat intr-o conferinta de presa ca 37 de ofiteri de politie au fost raniti in timpul operatiunii lansate sambata la Kumanovo. El a precizat ca nu exista victime in randul civililor.
Politia macedoneana a anuntat duminica incheierea operatiunii lansate sambata la Kumanovo (in nord, la frontiera cu Kosovo) impotriva unei grupari inarmate, operatiune care s-a soldat cu 22 de morti. "Operatiunea este incheiata. Gruparea armata a fost neutralizata. Zona se afla sub controlul politiei", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al fortelor de ordine, conform Agerpres.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Guvernul de la Skopje a decretat doua zile de doliu national, iar presedintele Gheorghi Ivanov a convocat Consiliul de securitate, invitand si liderii opozitiei si ai principalelor formatiuni ale etnicilor albanezi.
Anterior, UE si SUA si-au exprimat ingrijorarea fata de situatia de la Kumanovo, facand apel la calm si la evitarea violentelor. Uniunea Europeana s-a declarat ''profund preocupata'' de confruntarile din nordul Macedoniei. ''Trebuie evitata orice escaladare ulterioara a violentei, in interesul stabilitatii generale a tarii'', a declarat comisarul european pentru extindere Johannes Hahn.
El le-a cerut autoritatilor si tuturor liderilor politici si comunitari sa coopereze pentru reinstaurarea calmului si pentru desfasurarea unei anchete complete despre evenimentele de la Kumanovo, ''cu obiectivitate si transparenta, in cadrul legal''.
Politia macedoneana a precizat sambata ca a actionat pe baza unor informatii referitoare la indivizi inarmati, ''infiltrati'' dintr-o tara vecina (presa locala sustinand ca este vorba de Kosovo, populata majoritar de etnici albanezi), care intentionau sa comita ''acte teroriste'' in Macedonia.
Situatia din nordul Macedoniei este de natura sa sporeasca ingrijorarea Occidentului fata de stabilitatea in Macedonia, unde acuzele reciproce dintre guvern si opozitie au aruncat tara intr-o grava criza politica. In urma cu trei luni, seful opozitiei de stanga macedonene Zoran Zaev, acuzat la sfarsitul lunii ianuarie de 'spionaj' de catre guvern, a declarat ca autoritatile au interceptat ilegal convorbirile a 20.000 de persoane, inclusiv jurnalisti, politicieni si lideri religiosi. ''Avem dovezi ca cel putin 20.000 de persoane au fost puse sub ascultare. Am depus o plangere in justitie impotriva directorului serviciilor de informatii si a altor persoane implicate'', a spus el. Zaev a respins acuzatiile formulate impotriva sa si a dat asigurari ca a fost vorba despre o manevra a guvernului pentru a-l impiedica ''sa prezinte dovezi ale activitatii penale'' a executivului.
Guvernul conservator a depus o plangere la 31 ianuarie impotriva lui Zoran Zaev, acuzandu-l de ''spionaj''. Trei suspecti in acest caz, inclusiv un fost sef al serviciilor de informatii, au fost arestati. Uniunea Social-Democrata din Macedonia (SDSM), condusa de Zaev, a refuzat constant sa participe la lucrarile parlamentului si a cerut demisia guvernului. Partidul afirma ca alegerile legislative anticipate din aprilie 2014, castigate de partidul premierului Nikola Gruevski, au fost marcate de 'nereguli'. Seful guvernului sustine insa ca Zaev ar fi incercat sa-l santajeze in timpul a doua intalniri avute in septembrie si noiembrie 2014.