UPDATE. Atmosferă de război. China a trimis 15 avioane militare în Taiwan, iar SUA au reacționat
China a trimis duminică 15 avioane militare în spațiul aerian al Taiwanului, respectiv între Taiwanul continental și insulele Pratas controlate de Taiwan în Marea Chinei de Sud, a anunțat Ministerul Apărării din Taiwan. La rândul lor, SUA au reacționat.
UPDATE: Un grup naval american, condus de portavionul USS Theodore Roosevelt, a intrat în Marea Chinei de Sud pentru a promova „libertatea mărilor”, a transmis, duminică, armata americană, într-un moment în care tensiunile dintre China și Taiwan provoacă îngrijorare la Washington, conform Reuters.
Comandamentul Indo-Pacific al SUA a declarat că grupul naval a intrat sâmbătă în Marea Chinei de Sud, în aceeași zi în care Taiwanul a raportat o incursiune de amploare a bombardierelor și avioanelor de vânătoare chineze în zona sa de identificare din apropierea Insulelor Pratas.
Armata americană a declarat că grupul naval se află în Marea Chinei de Sud, din care o mare parte este revendicată de China, pentru a desfășura operațiuni de rutină „pentru a asigura libertatea mării, a construi parteneriate care să încurajeze securitatea maritimă”.
---
Un total de șase avioane J-10, patru J-16, două SU-30, un avion de recunoaștere Y-8 și două avioane antisubmarine Y-8 au fost trimise de China a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-un comunicat, potrivit Deutsche Welle
Această acțiune vine după ce China a trimis sâmbătă opt bombardiere nucleare și patru avioane de luptă în același spațiu aerian.
Forțele aeriene din Taiwan au fost trimise să răspundă, se arată în declarație. "Au fost efectuate misiuni de alertă aeriană, au fost emise avertismente radio și s-au instalat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea", a precizat ministerul.
China, care continuă să revendice Taiwanul ca teritoriu, a efectuat în ultimele luni zboruri aproape zilnice deasupra apelor dintre partea de sud a Taiwanului și Insulele Pratas, însă, până acum, acestea constau în general doar din unul sau două avioane de recunoaștere.
Prezența atât de multor avioane de luptă chineze în această misiune - inclusiv o aeronavă antisubmarină, opt bombardiere H-6K și patru avioane de luptă J-16 - este neobișnuită, precizează DW.
O hartă furnizată de Ministerul Apărării din Taiwan a arătat că aeronava chineză a zburat peste aceleași ape în care au avut loc cele mai recente misiuni chineze, departe de Taiwanul continental.
Răspuns de la Washington
Vestea despre această incursiune militară a provocat o reacție rapidă din partea Departamentului de Stat al SUA, care a cerut Chinei să nu mai preseze Taiwanul, reafirmându-și angajamentul față de această națiune.
"Îndemnăm Beijingul să înceteze cu presiunea militară, diplomatică și economică împotriva Taiwanului și, în schimb, să se angajeze într-un dialog semnificativ cu reprezentanții aleși democratic ai națiunii", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.
”Vom continua să asistăm Taiwanul în menținerea unei capacități suficiente de autoapărare”, a continuat el.
Deși nu a existat niciun comentariu imediat din partea Chinei, în trecut, liderii chinezi au spus că vor continua să efectueze exerciții pentru apărarea suveranității și securității țării.
Incursiunea de sâmbătă a avut loc la doar câteva zile după ce Joe Biden a preluat președinția SUA. Emily Horne, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, a declarat că angajamentul SUA față de Taiwan rămâne „solid”, după ce ambasadorul de facto al insulei la Washington, Hsiao Bi-khim, a participat miercuri la depunerea jurământului lui Biden.