Atacurile informatice asupra SUA nu vor mai fi ţinute secrete. Rusia, principala ameninţare
Departamentul american al Justiţiei a decis ca atacurile informatice ale altor ţări asupra SUA să fie făcute publice, pentru a preveni situaţii precum cea de la alegerile prezidenţiale din 2016.
Departamentul Justiţiei de la Washington a anunţat joi o nouă politică referitoare la atacurile informatice ale altor ţări împotriva Statelor Unite. Pe viitor, publicul american va fi informat despre operaţiuni cum a fost cea din 2016 a Rusiei împotriva Partidului Democrat, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, transmite Reuters.
Până acum, autorităţile din SUA au fost reticente faţă de expunerea unor astfel de operaţiuni străine, considerând că aducerea lor la cunoştinţa publicului ar putea fi considerată o modalitate de a influenţa electoratul. Rod Rosenstein, adjunct al procurorului general al SUA, a explicat însă joi, la forumul de securitate de la Aspen, că avertizarea populaţiei poate contribui la reducerea efectelor atacurilor şi poate permite americanilor să ia decizii pe baza unor informaţii mai bune.
"Poporul american are dreptul de a şti dacă guverne străine îl atacă cu propagandă", a arătat Rosenstein. Politica pe care a anunţat-o a fost unul din rezultatele unui raport al grupului operativ în domeniul cibernetic şi digital al Departamentului Justiţiei, înfiinţat în februarie. Documentul stabileşte reguli pentru deciziile de informare a publicului, a grupurilor private şi a firmelor despre atacurile clandestine.
Săptămâna aceasta, după summitul americano-rus de luni de la Helsinki, preşedintele Donald Trump a fost criticat pentru că nu l-a acuzat public pe omologul său rus, Vladimir Putin, de amestecul în alegerile din 2016. Serviciile de informaţii din SUA afirmă că Rusia a folosit pirateria informatică şi dezinformarea împotriva contracandidatei democrate a lui Trump, Hillary Clinton. Criticii politicii de a păstra secretul asupra unor astfel de operaţiuni afirmă că şi administraţia condusă de fostul preşedinte Barack Obama putea face mai mult pentru avertizarea publicului.
La Aspen, directorul comunităţii americane a informaţiilor, Dan Coats, a afirmat că ameninţarea din partea Rusiei continuă şi este omniprezentă înaintea alegerilor din noiembrie pentru Congresul Statelor Unite.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Agerpres
Etichete: Rusia, SUA, donald trump, vladimir putin, hackeri, internet, secret, atac informatic,
Dată publicare:
20-07-2018 08:12