Atacurile din 11 septembrie, SUA. Un fost psiholog CIA justifică tortura aplicată acuzaților

Ultima actualizare: 23-01-2020 07:39
atacuri teroriste 11 septembrie 2001
AFP

Un psiholog care a fost angajat de CIA în timpul administraţiei George W. Bush a justificat în această săptămână folosirea torturii în faţa unui tribunal militar al bazei militare americane din Guantanamo, Cuba, relatează AFP.

„Aş face-o din nou astăzi”, a spus marţi, în cadrul audierilor pregătitoare pentru procesul a cinci bărbaţi acuzaţi de plănuirea atentatelor din 11 septembrie, James Mitchell, considerat arhitectul programului de interogatorii „în profunzime” folosit la vremea respectivă în închisori secrete ale CIA.

Potrivit unui raport al pre-procesului publicat miercuri de New York Times, fostul subcontractant CIA a explicat că, după atacurile din 11 septembrie 2001, care au făcut 2.976 de morţi, el a considerat ca o „datorie morală” să prevină orice nou atac.

„Protejarea vieţii americanilor a fost mai importantă decât disconfortul teroriştilor care au acţionat în mod voluntar împotriva noastră”, a adăugat psihologul, care a recunoscut că el însuşi a participat la mai multe sesiuni de simulări de înec („waterboarding”) .

Procesul a cinci bărbaţi acuzaţi de plănuirea atacurilor din 11 septembrie, între care organizatorul autoproclamat Khaled Cheikh Mohammed, urmează să se deschidă în ianuarie 2021 la Guantanamo.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO