Armistițiul între Armenia şi Azerbaidjan, încălcat după patru minute. Ce acuzații își aduc cele două tabere
Armenia şi Azerbaidjanul se acuză reciproc de încălcarea unui „armistiţiu umanitar”, ce ar fi trebuit să intre în vigoare de sâmbătă, de la miezul nopţii.
Oficialii armeni i-au acuzat pe azeri că au încălcat armistiţiul după doar 4 minute de la intrarea în vigoare a armistițiului, lansând tiruri de artilerie şi rachete, transmite BBC.
"Inamicul a efectuat tiruri de artilerie în direcţia nord între orele 00:04 şi 02:45 (sâmbătă, 20:04 şi 22:45 GMT) şi a lansat rachete spre sud între 02.20 şi 02.45", a afirmat pe Twitter purtătoarea de cuvânt a Ministerului armean al Apărării, Shushan Stepanyan.
În replică, Azerbaidjanul a acuzat, la rândul său, Armenia de încălcarea acordului.
Armistițiu cu începere la miezul nopții
Aceasta este a doua oară când cele părţile implicate încearcă să ajungă la un acord de încetare a focului după trei săptămâni de lupte care au făcut sute de morţi în Nagormo-Karabah.
"Republica Armenia şi Republica Azerbaidjan au convenit un armistiţiu umanitar cu începere din 18 octombrie, ora locală 00.00", a declarat Ministerul armean de Externe, diplomaţia azeră confirmând într-o declaraţie identică.
Anunţul a apărut după ce ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a discutat telefonic în cursul serii cu omologii săi armean şi azer şi a insistat în privinţa "necesităţii unei respectări stricte" a armistiţiului încheiat sâmbăta trecută la Moscova, potrivit diplomaţiei ruse.
Azerbaidjanul a obţinut câştiguri teritoriale în aceste trei săptămâni, dar fără să învingă în bătălia decisivă. Până în prezent, Baku nu a dezvăluit preţul conflictului, nepublicând niciun bilanţ militar, material sau uman.
Contextul războiului din Nagorno-Karabah
Confruntările între Azerbaidjan (sprijinit de Turcia) şi trupele regiunii separatiste Nagorno-Karabah, susţinute de Armenia, au loc de mai bine de trei săptămâni.
Teritoriu locuit de o majoritate de etnici armeni, Nagorno-Karabah s-a desprins în mod unilateral de Azerbaidjan cu puţin timp înainte de prăbuşirea URSS, ceea ce a dus la un război sângeros soldat cu 30.000 de morţi şi sute de mii de refugiaţi de ambele tabere în anii 1990.
Ostilităţile relansate la 27 septembrie sunt de departe cele mai înverşunate după armistiţiul din 1994.
Rusia întreţine relaţii amicale cu ambele părţi beligerante, dar în general este considerată mai aproape de Armenia, care face parte dintr-o alianţă militară din spaţiul postsovietic Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), condusă de Moscova.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!