Armata Poloniei se modernizează la foc automat. Achiziția de sute de milioane de euro cu care se laudă
Varşovia a anunţat miercuri achiziţia de la compania spaniolă Indra Systemasa a 15 sisteme de control al traficului aerian în valoare de 257 milioane de euro, în baza unui contract semnat la Salonul internaţional al industriei de apărare de la Kielce.
Acest contract face parte din comenzile militare în valoare totală de peste 460 de milioane de euro anunţat de Varşovia marţi, cu prilejul inaugurării Salonului internaţional al industriei de apărare la Kielce.
"Aceste sisteme sunt foarte aşteptate de armata poloneză (...) Datorită lor, vom putea observa cerul în deplină siguranţă pentru ca avioanele noastre, între care şi avioanele F-35 ultramoderne, să poată decola şi ateriza fără probleme" pe aeroporturile supravegheate de aceste sisteme, a declarat adjunctul ministrului Apărării Pawel Bejda citat de agenţia PAP.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Polonia alocă în prezent circa 4% din PIB pentru apărare
Primele aparate dintre cele 32 de avioane de luptă F-35 comandate de Polonia din SUA la un cost de 4,6 miliarde de dolari urmează să ajungă în Polonia începând din 2026.
Polonia, membră NATO şi aliată fidelă a Ucrainei vecine în război, alocă în prezent circa 4% din PIB pentru apărare, în condiţiile în care obiectivul NATO este 2%. Anul viitor, guvernul polonez vrea să aloce 4,7% din PIB pentru apărare, respectiv o sumă record de circa 186 miliarde de zloţi.
Armata poloneză, în plină modernizare, numără peste 200.000 de soldaţi, ceea ce o transformă în a treia forţă din cadrul NATO după SUA şi Turcia, şi cea mai puternică în UE, înaintea Franţei şi Germaniei, relatează AFP, citată de Agerpres.