Armata israeliană cere evacuarea celui mai mare oraș din sudul Fâșiei Gaza. "Este un centru al activităților Hamas"

×
Codul embed a fost copiat

A început evacuarea celui mai mare spital din Gaza, Al-Shifa, iar armata israeliană spune că a livrat acolo apă și alimente. Ar mai fi în spital 120 de răniți și zeci de bebeluși abia născuți, care nu pot fi transportați.

Pe de altă parte, gruparea Hamas susține că sunt zeci de morți și răniți după un bombardament care a lovit două școli ONU, transformate în adăposturi pentru refugiați.

Între timp, armata israeliană avertizează că forțele sale vor avansa în orice loc unde se află Hamas, indicând o ofensivă iminentă și în partea de sud a Fâșiei Gaza.

În spitalul Al-Shifa, peste 2.000 de pacienți, medici și refugiați au fost prinși de războiul dintre Hamas și Israel. Însă, sâmbătă, a început o evacuare în masă. Sute de refugiați, pacienți care se puteau deplasa și cadre medicale au plecat pe jos. Doctorii spun că Israelul a ordonat evacuarea, deși armata a negat că ar fi dat ordinul și susține că, dimpotrivă, a facilitat evacuarea pe o rută sigură.

Moshe Tetro, ofițer de legătură pentru administrație în Gaza: "Furnizăm ajutor umanitar celor aflați în continuare în interiorul spitalului Al-Shifa. Puteți vedea camioane încărcate cu apă și alimente".

Potrivit ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas, au mai rămas la Al-Shifa120 de pacienți netransportabili, inclusiv zeci de bebeluși născuți prematur, precum și unele cadre medicale.

Israelul susține că un centru major de comandă al Hamas s-ar afla în subteranele celui mai mare spital din Gaza, dar, până, acum nu a prezentat și dovezi concludente.

Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: "Continuăm să intensificăm activitatea operațională în spitalul Al-Shifa, pentru a localiza infrastructura subterană. Astăzi (n.r. - vineri) am găsit mai multe elemente de infrastructură în tuneluri și am continuat să adunăm fiecare informație pe care am putut să o găsim despre ostatici".

Între timp, armata israeliană le cere civililor din nordul Fâșiei Gaza să plece spre sud. Dar solicită acum și evacuarea celui mai mare oraș din partea sudică a enclavei palestiniene, Khan Younis, unde sunt sute de mii de refugiați.

Mark Regev, consilierul premierului israelian Benjamin Netanyahu: "Ați văzut ce s-a întâmplat în orașul Gaza. Khan Younis este, de asemenea, un centru al activităților Hamas. Le cerem civililor: Vă rugăm să părăsiți zona pentru propria voastră siguranță. Nu vrem să fiți prinși la mijloc în schimburile de focuri".

Israelul și-a dat acordul ca două camioane cu combustibil să intre zilnic în Fâșia Gaza

La presiunea Washingtonului și după repetate avertismente de la ONU, Israelul a anunțat - în sfârșit - că va permite două transporturi de combustibil pe zi, în Fâșia Gaza.

Este un sprijin minim, recunoaște consilierului pentru securitate națională al Israelului. Dar este prea puțin față de cât este nevoie - insista agențiile umanitare.

Guvernul american a precizat că acest acord înseamnă aproximativ 140.000 de litri de combustibil la fiecare două zile. 120.000 de litrii vor fi folosiți pentru a alimenta camioanele care distribuie ajutoarele umanitare, iar restul vor susține rețelele de apă, canalizare, telefonie și Internet.

Pe de altă parte, rudele ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza - care au pornit în marș, de la Tel Aviv, spre Ierusalim, în urmă cu câteva zile -, sunt așteptate să ajungă în această seară la reședința premierului Beniamin Netaniahu.

Ruda unuia dintre ostatici: "Acești ostatici trebuie să fie eliberați. Fiecare zi care trece și este o oroare pentru ei, însemnă oroare și pentru noi. Inima noastră este în Gaza".

Protestatarii cer guvernului să ia în considerare fie un armistițiu, fie un schimb de prizonieri, pentru aducerea ostaticilor acasă.

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”
Patru țări UE au transmis președintelui Consiliului să ceară încetarea focului în Gaza. „Este timpul ca UE să acționeze”

Primii miniștri ai Spaniei, Belgiei, Irlandei și Maltei au cerut președintelui Consiliului European Charles Michel să aibă o „dezbatere serioasă” în această săptămână despre conflictul Israel-Hamas din Gaza, potrivit unei scrisori văzute de POLITICO.

Cum se poate încheia mai repede războiul din Gaza. Totul depinde de un singur lucru.
Cum se poate încheia mai repede războiul din Gaza. Totul depinde de un singur lucru. "Va fi mai ușor de ajuns la un acord"

Operațiunea militară declanșată de Israel în Fâșia Gaza se concentrează acum pe capturarea sau uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, au declarat, pentru Axios, oficiali israelieni.

Bulgaria continuă „lupta” cu Austria pentru Schengen. Respinge ferm condițiile impuse de Viena
Bulgaria continuă „lupta” cu Austria pentru Schengen. Respinge ferm condițiile impuse de Viena

Premierul bulgar Nikolai Denkov a precizat luni că negocierile aflate în desfăşurare cu Austria încă nu au condus la un acord final cu privire la aderarea Bulgariei la spaţiul Schengen deocamdată cu aeroporturile, relatează agenţia Novinite.

Recomandări
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen.
Condițiile Austriei pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea României în Schengen. "Mingea este în terenul CE"

Vești importante pentru România. Austria a anunțatat ce condiții are pentru ridicarea parţială a veto-ului privind intrarea țării noastre în Schengen. "Mingea este în terenul Comisiei Europene", au spus austriecii. 

 

Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS
Andrei Baciu, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie. A demisionat de la conducerea CNAS

Andrei Baciu, care şi-a anunţat demisia din funcţia de preşedinte al CNAS, este urmărit penal de DNA pentru abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie.

Un lider Hamas a fugit cu un convoi umanitar, iar toate ajutoarele trimise în Gaza se duc la teroriști
Un lider Hamas a fugit cu un convoi umanitar, iar toate ajutoarele trimise în Gaza se duc la teroriști

”Predați-vă acum!”, le-a transmis Benjamin Netanyahu luptătorilor Hamas după ce, pe parcursul zilelor trecute, mai multe grupuri de teroriști ar fi depus armele.