Război în Ucraina. Arma puțin cunoscută care doboară dronele kamikaze deasupra Kievului
Peste 80 de drone iraniene lansate de armata lui Putin deasupra Kievului au fost distruse în ultima săptămână de forțele ucrainene, cu ajutorul unei arme mai puțin cunoscută.
Ucraina reușește să distrugă cât mai multe drone de fabricație iraniană pe care Rusia le trimite asupra siturilor sale de infrastructură. Astfel, trupele Ucrainei au izbutit să doboare până la 80 de astfel de drone iraniene, temutele „kamizake”, deasupra Kievului chiar în timpul atacului-surpriză lansat de Rusia în ajunul Anului Nou, a declarat săptămâna aceasta președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
Potrivit jurnaliștilor publicației POLITICO, care au stat de vorbă cu oficiali ucraineni și consilierilor de la Kiev, cele mai multe dintre aceste drone au fost distruse cu ajutorul sistemului Gepard de fabricație germană, un vehicul care poate trage fluxuri duble de gloanțe de 35 mm care pentru a lovi dronele. Berlinul a trimis 30 de vehicule Gepard în Ucraina în ultimul an, iar alte șapte sunt pe drum în acest an.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Gepard, eficient și împotriva rachetelor de croazieră
Arma, în esență un tun antiaerian care se află deasupra unui vehicul cu șenile, oferă Ucrainei un sistem mobil de apărare aeriană care a jucat un rol-cheie în distrugerea dronelor și rachetelor rusești, în timp ce Kremlinul continuă să trimită valuri de ambele asupra centralelor electrice și a uzinelor de generare a energiei electrice. Atacurile aeriene au băgat Kievul și alte orașe în întuneric și au oprit căldura pentru zeci de mii de civili forțați să tremure de frig în timpul iernii.
Din septembrie, apărarea aeriană ucraineană a distrus 540 de drone kamikaze iraniene, potrivit lui Iurii Ihnat, purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene. Gepardul "este eficient împotriva acestor drone, precum și împotriva rachetelor de croazieră", a adăugat el, "dar această armă, care este destinată apărării aeriene a forțelor terestre, nu este suficientă".
Din cauza volumului uriaș de drone și rachete rusești, forțele ucrainene trebuie să apeleze în continuare la o gamă largă de sisteme de rachete antiaeriene costisitoare, atât arme mai vechi din epoca sovietică, cât și sisteme radar și lansatoare de rachete mai noi trimise de aliații occidentali.
Elveția refuză să mai exporte muniție pentru Gepard
Deși sistemul Gepard s-a dovedit a fi excepțional de eficient pe frontul din Ucraina, problemele au început să apară în privința acestei arme.
Multe dintre cartușele pentru cele două tunuri ale vehiculelor au fost fabricate în Elveția, iar guvernul de acolo a refuzat să permită Germaniei să reexporte aceste cartușe în Ucraina, invocând statutul său de neutralitate.
Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a scris guvernului elvețian în octombrie, solicitând să trimită 12.400 de cartușe de muniție fabricate în Elveția în Ucraina, dar cererea sa a fost respinsă. În decembrie, producătorul german Rheinmetall a declarat că va deschide o nouă linie de producție pentru a începe să fabrice muniție de 35 mm, deși primele cartușe nu vor fi disponibile până la sfârșitul acestui an.
Sursa: politico.com
Etichete: Rusia, Ucraina, razboi, drone, arma, gepard,
Dată publicare:
06-01-2023 11:15