Arma cu care s-a sinucis Van Gogh poate fi cumpărată. Preţul uriaş cerut

Dată publicare: 02-04-2019 20:12
Dată actualizare: 02-04-2019 20:22


revolver Lefaucheux

Revolverul Lefaucheux cu care pictorul Vincent Van Gogh s-a împuşcat mortal va fi scos la licitaţie la Paris, pe 19 iunie, cu un preţ estimativ cuprins între 40.000 şi 60.000 de euro.

Descoperit de un agricultor în 1965 pe câmpul în care a fost găsit rănit maestrul impresionist olandez, pe 27 iulie 1890, în Auvers-sur-Oise, pistolul a fost expus la Muzeul Van Gogh din Amsterdam în 2016.

Deşi autentificarea armei nu va fi probabil niciodată confirmată în mod oficial, provenienţa sa este considerată serioasă.
Cu un calibru de 7 milimetri, acelaşi pe care îl avea şi glonţul cu care Vincent Van Gogh s-a rănit mortal, revolverul a fost predat - după descoperirea sa pe câmp - proprietarului hanului Ravoux d'Auvers-sur-Oise, unde pictorul locuia şi unde acesta a murit după 30 de ore de agonie, pe 29 iulie 1890. De atunci, revolverul a rămas în proprietatea acelei familii.

Supranumit de anumiţi specialişti "cea mai renumită armă din istoria artei", acest revolver a fost prezentat pentru public pentru prima dată în 2012, cu ocazia lansării cărţii "Aurait-on retrouve l'arme du suicide?", de Alain Rohan.

Unde a fost găsită arma cu care s-a sinucis Van Gogh

Potrivit casei de licitaţii Auction Art, analiza armei, aflată într-o stare de degradare avansată, atestă faptul că pistolul a rămas pe câmp o perioadă îndelungată de timp, ce ar putea să coincidă cu anul 1890.

În 2011, mai mulţi cercetători americani au apărat teoria potrivit căreia Vincent Van Gogh nu s-ar fi sinucis, ci ar fi fost rănit de un glonţ tras accidental de un grup de tineri care se jucau cu o armă.

Pentru experţii de la Auction Art, "această ipoteză nu înlătură cu nimic rezultatele cercetărilor efectuate asupra armei în chestiune, care putea fi abandonată pe câmp de acei tineri".

"Convins de aceste concluzii, revolverul a fost primit de Muzeul Van Gogh din Amsterdam, unde a fost prezentat pe durata unei expoziţii", au subliniat reprezentanţii casei Auction Art.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO