Arhipeleagul Kurile: 65 de ani de neintelegeri intre Rusia si Japonia
Moscova si Tokyo isi disputa patru insule din arhipelagul Kurile: Habomai, Shikotan, Etorofu si Kunashiri, anexate de sovietici la 18 august 1945, la trei zile dupa capitularea Japoniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.
Etorofu este denumita Iturup de catre Rusia, iar Kunashiri, Kunasir. Aceasta neintelegere impiedica de 65 de ani semnarea unui tratat de pace de catre cele doua tari. In 2005, Parlamentul European a adoptat o rezolutie care solicita Rusiei sa restituie Japoniei "Teritoriile de Nord".
Disputa s-a reaprins dupa ce presedintele rus Dmitri Medvedev a ajuns luni pe insula Kunashiri (Kunasir in rusa), una dintre cele patru insule numite Kurilele de Sud in Rusia si Teritoriile de Nord in Japonia.
Vizita lui Medvedev este prima a unui sef de stat rus dupa 1945 in insulele Kurile. Premierul japonez Naoto Kan a considerat ca vizita este "foarte regretabila".
"In conditiile in care pozitia Japoniei este aceea ca cele patru insule ale Teritoriilor din Nord fac parte din teritoriul japonez, vizita presedintelui este foarte regretabila", a spus Kan in Parlament.
Medvedev se angajase la sfarsitul lunii septembrie sa mearga, "intr-un viitor apropiat", in Insulele Kurile, "o regiune foarte importanta" a Rusiei, potrivit acestuia, provocand protestele vehemente al autoritatilor de la Tokyo.
Reactii la nivel inalt
Ministrul japonez de externe a anuntat marti ca i-a cerut ambasadorului nipon la Moscova sa revina in Japonia, dupa vizita controversata a presedintelui rus, Dmitri Medvedev, pe una dintre insulele Kurile, revendicata de Tokyo, relateaza AFP.
Rusia va chema la consultari ambasadorul in Japonia doar daca Tokyo hotaraste sa cheme pe termen nedefinit ambasadorul la Moscova, in urma vizitei presedintelui rus, Dmitri Medvedev, in Insulele Kurile, dar, pentru moment, Moscova anunta ca nu isi recheama ambasadorul din Tokyo.