Arborele clonat care traieste 3.000 de ani si ar putea pune capat incalzirii globale. Un ONG il plateaza prin toata lumea
Schimabrile climatice ar putea avea in urmatorii an un nou dusman: arborele sequoia. Un ONG din Statele Unite preia lastari ai copacilor si ii cloneaza, dupa care ii planteaza in mai multe tari din lume.
Arborii sunt cei mai inalti din lume, iar specialistii ii folosesc acum pentru a ajuta la absorbirea dioxidului de carbon.
Aici, in Muntii Sierra Nevada din California, alpinistii escaladeaza unul dintre cei mai batrani si inalti arbori din lume. Insa, scopul nu este de a ajunge in varf, ci de a colecta ramuri tinere, pe care le folosesc in clonarea copacului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Jacob Milarch, arheolog: "Credem ca exista ceva in special in genetica lor care ii ajuta sa reziste schimbarilor climatice, incalzirii globale. Ne gandim ca daca a trait 3000 de ani, poate au o gena speciala. "
Arborii sequoia ajung la o inaltime de peste 90 de metri si un diametru de peste 7 metri. Pot ajunge sa traiasca 3000 de ani, sa reziste incendiilor de vegetatie, secetei sau virusilor. Arborii de acest tip care cresc in muntii Sierra Nevada sunt cei mai mari si mai batrani din lume.
Jim Clark, alpinist: "Avem aici o parte dintre ramurile pe care le-am luat din varful acestui sequoia, de la 70 de metri inaltime. AM ajuns pana in varfurl extrem al crengilor si am recoltat aceste ramuri. "
Recolta ajunge apoi in laborator unde sunt plantanti in containere bogate in nutrienti. Sunt pastrate la lumina purpurie in umiditate si la temperaturi care le ajuta sa incolteasca. Cele mai multe insa, nu supravietuiesc. Pana acum au fost clonate 170 de specii, iar specialistii au plantat deja aproape 300 de mii de clone in lume.
Todd Dawson, biologist: "Ritmul schimbarilor climatice este mai rapid ca niciodata, asa ca trebuie sa ne gandim la solutii rapide."