Doua rachete lansate din Siria au lovit teritoriul israelian. "E o eroare a conflictului intern"

siria

Uniunea Europeana si-a exprimat luni teama privind o posibila propagare a conflictului sirian dupa raidurile israeliene desfasurate vineri si duminica in apropiere de Damasc, relateaza AFP.

20:08 Rachetele au fost lansate dintr-o eroare produsa de conflictul intern, potrivit acelorasi informatii.

20:00 Doua rachete lansate din Siria au lovit Inaltimile Golan, teritoriu detinut de israelieni, scrie Departamentul de Aparare pe contul de Twitter, citat de CNN.


PUTIN A DISCUTAT TELEFONIC CU BENJAMIN NETANYAHU DESPRE SIRIA

Presedintele rus Vladimir Putin a avut o convorbire la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre situatia din Siria, unde Israelul a desfasurat mai multe raiduri, a anuntat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

"Ei au discutat despre situatia din regiune, situatia din Siria", a declarat Peskov, citat de agentiile ruse.

Citește și
siria
Iranul se declara pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

El nu a oferit mai multe detalii despre convorbirea telefonica a celor doi lideri.

UE, INGRIJORATA DE O POSIBILA PROPAGARE A CONFLICTULUI SIRIAN

"Urmarim cu mare ingrijorare evolutia situatiei din jurul Siriei si in special posibilitatea unui conflict care se va propaga dincolo de teritoriul actual", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al sefei diplomatiei europene, Catherine Ashton, in cursul unei intalniri cu presa la Bruxelles.

Purtatorul de cuvant s-a abtinut de la pronuntarea explicita a numelui Israelului si a avertizat doar asupra oricariu risc de escalada. "Toata lumea trebuie sa faca un efort pentru a nu pune in pericol stabilitatea deja foarte foarte precara si fragila din regiune", a declarat el.

"Lansam un apel urgent catre toate partile pentru a gasi o solutie politica. Este singura cale posibila", a adaugat el.

"Condamnam orice violenta din regiune si vrem sa evitam escalada si un efect de contagiune", a insistat el.

Israelul a desfasurat, vineri si duminica doua raiduri in Siria, afirmand ca vrea sa impiedice un transfer de arme catre miscarea libaneza Hezbollah, aliata a Damascului si Teheranului.

Arsenalul nuclear al lumii. De unde ar putea porni al Treilea Razboi Mondial

Potrivit Siriei, statul evreu a atacat in noaptea de sambata spre duminica trei pozitii militare la nord-vest de Damasc, cu rachete lansate din avioane venite din Israel prin Liban.

ONG: CEL PUTIN 42 DE MILITARI UCISI IN RAIDUL ISRAELIAN DIN SIRIA

Cel putin 42 de militari sirieni au fost ucisi si soarta altor aproximativ 100 este necunoscuta, dupa raidul israelian desfasurat in noaptea de sambata spre duminica impotriva a trei pozitii militare situate la nord de Damasc, a anuntat o organizatie neguvernamentala, citata de AFP.

"Potrivit unui nou bilant, cel putin 42 de militari au fost ucisi si soarta altor aproximativ 100 este necunoscuta in urma raidului israelian", a declarat pentru AFP Rami Abdel Rahmane, directorul Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).
Un prim bilant anunta 15 morti.

Potrivit lui Abdel Rahmane, cele trei instalatii vizate de israelieni "numara 150 de persoane, dar nu se stie daca toate se aflau acolo in momentul raidului".

Autoritatile siriene nu au oferit pana in prezent un bilant oficial, dar Ministerul Afacerilor Externe, intr-o scrisoare adresata duminica ONU, a afirmat ca "aceasta agresiune a provocat morti si raniti, precum si distrugeri grave ale acestor pozitii si in regiunile civile invecinate".

Ministerul a precizat ca "in jurul orei 01.40 (01.40 ora Romaniei), avioane militare israeliene care se aflau deasupra teritoriilor ocupate si a Libanului de Sud au desfasurat o agresiune aeriana tragand rachete impotriva a trei pozitii ale fortelor armate ale Republicii arabe siriene la nord-est de Jamraya, la Mayssaloun si aeroportul de agrement al-Dimas".

Acest raid a vizat un centru de cercetare stiintifica din Jamraya, afectat deja la sfarsitul lui ianuarie de Israel, precum si doua obiective militare - un important depozit de munitie si o unitate a apararii antiracheta - potrivit unui diplomat de la Beirut, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

REPLICA SIRIEI: DAMASCUL VA ALEGE MOMENTUL OPORTUN PENTRU A RASPUNDE

Siria va alege momentul oportun pentru a riposta fata de raidurile desfasurate de Israel impotriva mai multor pozitii militare de pe teritoriul sau in ultimele zile, a afirmat luni un oficial politic sirian apropiat al puterii, relateaza AFP.

"Siria va raspunde agresiunii israeliene dar va alege momentul pentru a face acest lucru. Aceasta nu se va intampla poate imediat, deoarece Israelul este in stare de alerta", a afirmat pentru AFP acest oficial contactat la Damasc de la Beirut. "Vom astepta dar vom raspunde", a declarat el.

Autoritatile siriene au mentionat atacuri israeliene duminica impotriva a "trei pozitii ale fortelor armate ale Republicii arabe siriene la nord-est de Jamraya, la Mayssaloun si pe aeroportul de agrement al-Dimas".

IRANUL SE DECLARA PREGATIT SA "ANTRENEZE" ARMATA SIRIANA IN CAZ DE NEVOIE

Iranul este pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie, a declarat comandantul fortelor terestre iraniene, generalul Ahmad-Reza Pourdastan, citat duminica de agentia oficiala Iran, relateaza AFP.

"Suntem alaturi de Siria si daca este nevoie, suntem pregatiti sa ii furnizam antrenamentul necesar, dar nu vom participa activ la operatiunile sale", a declarat el, subliniind ca armata siriana, cu "experienta pe care o are in confruntarea cu regimul sionist, se poate apara si nu are nevoie de ajutor strain".

CONFLICTUL DIN SIRIA, PE LARG:

- Iranul se declara pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie

- Obama refuza sa comenteze atacul Israelului din Siria. "Au dreptul sa se protejeze de Hezbollah"

- Presa americana: Israelul a bombardat o cladire din Siria, unde ar fi fost ascunse arme chimice

- Obama: Pozitia SUA fata de situatia din Siria va fi revizuita daca au fost utilizate arme chimice

- Intreaga lume e cu ochii pe Siria. Premierul a scapat dintr-un atentat cu o masina-capcana. FOTO

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Tensiuni tot mai mari in Orientul Mijlociu dupa atacurile din Siria. De ce se teme de fapt Israelul
Tensiuni tot mai mari in Orientul Mijlociu dupa atacurile din Siria. De ce se teme de fapt Israelul

Cel putin 15 militari sirieni au fost ucisi si soarta altor catorva zeci este necunoscuta, dupa raidul israelian desfasurat in noaptea de sambata spre duminica impotriva a trei pozitii militare la nord de Damasc, a anuntat o organizatie neguvernamentala.

Iranul se declara pregatit sa
Iranul se declara pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie

Iranul este pregatit sa "antreneze" armata siriana in caz de nevoie, a declarat comandantul fortelor terestre iraniene, generalul Ahmad-Reza Pourdastan, citat duminica de agentia oficiala Iran.

Obama refuza sa comenteze atacul Israelului din Siria.
Obama refuza sa comenteze atacul Israelului din Siria. "Au dreptul sa se protejeze de Hezbollah"

Avioanele Israeliene au atacat o unitate militara din Damasc, potrivit unor oficiali ai armatei americane care au facut aceste declaratii pentru NBC News.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.