Aparatele medicale pot fi atacate de hackeri. Cum pot fi foloste acestea pentru a ucide
Nu doar e-mailurile, conturile de pe retelele de socializare sau cele bancare au nevoie de protectie impotriva hackerilor.
O noua avertizare de securitate, ce vine din partea unei firme americane, sugereaza ca si aparatele medicale pot deveni oricand o tinta.
Este vorba despre pacemakere sau echipamente de monitorizare din spitale.
In sistemele de securitate ale multor aparate medicale exista puncte vulnerabile, care le-ar permite hackerilor sa controleze aceste echipamente.
Ideea a aparut pana acum in filme - in serialul "Homeland", vicepresedintele Statelor Unite este asasinat chiar in acest mod. Un terorist trimite un semnal pacemakerului, iar pacientul moare.
S-ar putea intampla insa oricand in viata reala, sustine o companie specializata in protectia virtuala a informatiei. De exemplu, in cazul unei pompe cu insulina... "poti creste administrarea medicamentului pana la limita maxima... Si asa vedem cat de periculos si de real poate fi", spune Stuart McClure, presedintele unei compani de securitate.
"Compania sustine ca hackerii pot controla si echipamentele wireless. Administratia federala pentru medicamente a fost informata si le-a transmis producatorilor sa intareasca securitatea pentru toate aceste gadgeturi, sa foloseasca identificari biometrice, carduri sofisticate si parole greu de ghicit", relateaza Brian Todd, corespondentul CNN.
Pana acum, nu au fost inregistrate decese din cauza unor hackeri porniti impotriva echipamentelor medicale.
In urma cu cativa ani, la un spital din Boston a fost o pana de curent - nu o bresa in sistemul de securitate - care a incetinit insa sistemele care monitorizau pacientele cu sarcini cu risc.
"Intr-o zi normala, spitalul Beth Israel are 15 mii de aparate conectate la retea. Lucrurile despre care n-ai crede in mod normal ca sunt conectate la retea, precum un monitor sau o perfuzie, astazi sunt destepte", explica medicul John Halamka.
Cu toate acestea, producatorii nu sunt obligati sa intareasca sistemul de securitate si, probabil, nici nu vor face asta, din cauza costurilor. Asta pana cand vor exista reglementari clare in acest sens.