Anunț important la summit-ul NATO. Joe Biden: Ucraina primește cinci sisteme de apărare antirachetă, inclusiv din România
Joe Biden a deschis marți noapte summitul NATO de la Washington. Reuniunea a fost prilej pentru un anunț important. SUA, alături de alți parteneri, inclusiv România, vor acorda Ucrainei cinci sisteme de apărare antirachetă.
Kievul le cere insistent, pentru a opri atacurile Moscovei.
Cel mai recent - și unul dintre cele mai sângeroase - a vizat, între altele, un spital pentru copii din Kiev.
Summit-ul, care marchează și 75 de ani de existență NATO, aduce la un loc cel mai mare număr de state membre din istoria alianței militare: 32, după aderarea Finlandei și a Suediei.
Joe Biden, președintele american: „E o plăcere să vă găzduiesc în acest an emblematic, să privim cu mândrie la realizările noastre și să privim spre viitorul nostru comun cu putere și hotărâre. Azi, NATO e mai puternică decât niciodată, având 32 de state membre.”
Vorbind energic, pe un ton clar, Joe Biden a abordat chestiuni care îi preocupă pe americani.
Joe Biden, președintele american: „În 2020, când am fost ales președinte, doar 9 aliați investeau 2 la sută din PIB în apărare. Anul acesta, 23 de state membre vor cheltui cel puțin 2 la sută pentru apărare.”
Biden a vorbit apoi despre cea mai mare provocare la adresa NATO în prezent.
Joe Biden, președintele american: „Prieteni, mă bucur că suntem mai puternici ca oricând, fiindcă, în acest punct din istorie, e nevoie de puterea noastră colectivă. Putin nu vrea altceva decât subjugarea totală a Ucrainei. Și știți că nu se va opri acolo. Dar vă spun clar: Ucraina poate și îl va opri pe Putin.”
Biden a anunțat o donație „istorică” de armament defensiv pentru Kiev.
Joe Biden, președintele american: „Statele Unite, Germania, Țările de Jos, România și Italia vor furniza Ucrainei echipamentul necesar altor cinci sisteme strategice de apărare antiaeriană. Ucraina va primi, în următorul an, sute de rachete interceptoare care vor proteja orașele ucrainene de atacurile rusești. Rusia nu va ieși învingătoare. Ucraina va învinge!”
La finalul discursului, președintele american i-a acordat secretarului general al NATO, aflat la final de mandat, Medalia Prezidențială a Libertății - cea mai înaltă distincție civilă a Statelor Unite.
Joe Biden, președintele american: „O mare parte din progresul realizat de Alianță se datorează secretarului general. Azi, NATO e o alianță mai puternică, mai iscusită și mai energică decât atunci când ați preluat funcția (în 2014).”
Ceremonia de deschidere a summitului a avut loc în aceeași sală unde, în urmă cu 75 de ani, a fost semnat Tratatul de la Washington, care a pus bazele alianței Nord-Atlantice.
Reuniunea are însă și altă miză. Evenimentul e pus sub lupă de liderii democrați care dezbat intens zilele acestea posibilitatea de a-l înlocui pe Biden în cursa pentru Casa Albă.
Presa americană a scris despre "elefantul" de la masa discuțiilor, denumind astfel posibilitatea ca Donald Trump să câștige un nou mandat la Casa Albă. Și mai este un motiv de îngrijorare – după dezbaterea cu Donald Trump, actualul președinte american Joe Biden este perceput ca fiind într-o stare de sănătate prea fragilă pentru un nou mandat.
În altă ordine de idei, România marchează și ea două decenii de apartenență la Alianță. Și își va susține obiectivele la Washington.
După ce în martie a anunțat că își dorește șefia NATO și ar fi iritat prin acest anunț surprinzător cancelariile internaționale, acum Klaus Iohannis va fi pentru prima dată față în față cu cei care i-au refuzat susținerea în fruntea alianței.
La fel ca la summitul de la Vilnius sau la Madrid, liderii noștri vor încerca din nou să obțină o prezență militară sporită pe teritoriul nostru, mai multe echipamente militare și protecție aeriană după ce România a cedat Ucrainei unul dintre sistemele Patriot.