Canicula face ravagii. În Spania au fost 48 de grade Celsius la umbră. În ce țară s-a înregistrat cea mai mare temperatură
Vestul Europei suferă cumplit din cauza unui prim val de caniculă. În Andalusia, cele 48 de grade Celsius înregistrate s-au dovedit năucitoare. Nici în Madrid, nu este cu mult mai răcoare.
Ţară aflată în prima linie a încălzirii globale în Europa, Spania era obişnuită cu temperaturi extreme, mai ales în sud, dar în ultimii ani se confruntă cu o intensificare a valurilor de căldură. Asta merge mână în mână, cu prelungirea verii meteorologice cu zece zile pe deceniu, începând cu anii '80.
Turiștii au fugit de căldură în celebra catedrală din Sevilla
Spania se perpelește sub un soare nemilos. Spre disperarea turiștilor, în Sevilia, la ora 11:00, termometrele arătau deja 43 de grade Celsius. În mijlocul după-amiezii au fost chiar 48. Nu e de mirare că turiștii au stat la cozi ca să se adăpostească la umbră în faimoasa catedrală a orașului.
Francisco Martínez, ghid turistic: "Mulți turiști mă întrebă cum rezistau localnicii în Evul Mediu unor asemenea temperaturi. Pe atunci, ca să combați canicula, regula era: construiești cu ziduri foarte groase, cu materiale care nu atrag căldura, precum ceramica și marmura".
Andrea Cosimo, turist italian: "Mi se pare din cale-afară de cald. Bem multe lichide, purtăm haine ușoare și ne facem și noi siesta ca spaniolii".
Juan de Dios del Pino Corredera, Agenția de Meteorologie din Andaluzia: "Noaptea, temperaturile nu coboară sub 25-27 de grade Celsius, chiar 28 de grade în Golful Cadiz".
Guvernul spaniol tocmai a înființat o agenție care să identifice acele măsuri care ar putea contracara efectele temperaturilor extreme asupra sănătății umane. Asta după ce luni, un agricultor de 47 de ani a murit din cauza căldurii în sudul Spaniei.
La doar 40 de grade, și în Madrid turiștii apelează la diverse trucuri - pălării, ventilatoare, apă rece și înghețată - ca să se protejeze.
Michelle Mulrooney, turistă din Irlanda: "Momentan, supraviețuim, dar hai să mai vorbim peste o oră. S-ar putea să fim leșinate pe undeva pe stradă. Dar, da, e în regulă".
Nu se plâng, totusși, chiar toți.
Neil, turist din Anglia: "Nouă, englezilor, ne place. În Anglia, în mod normal, e mult mai rece, așa că am venit aici unde e plăcut și cald. Dar da, ai dreptate, e foarte, foarte cald, nu-i așa?".
O regiune din Mexic a înregistrat cea mai mare temperatură la nivel mondial
Și mai cald este, zilele acestea, în nordul Mexicului. În regiunea Sonora, s-au înregistrat 50 de grade Celsius la umbră - cea mai mare valoare de pe tot globul.
Puțin mai la nord, în Statele Unite, episodul torid afecteaza statele Texas, Louisiana, New Mexico, Mississippi, Alabama şi nordul statului Florida.
Brenda Bird, localnic din nordul Texasului: "Luăm la rând parcurile cu fântâni, cu țâșnitori și piscinele. În orice moment în care suntem afară căutăm să fim pe lângă apă".
Micul oraş Del Rio din Texas şi-a doborât recordul de căldură, după ce timp de opt zile la rând s-au atins 43 de grade Celsius.
În Dallas și Houston, administratorii rețelei de electricitate au observat o creştere a cererii de energie pe fondul căldurii.