Antichitati vechi de 4.000 de ani descoperite in casa unui lider al Statului Islamic din Irak
Peste 400 de artefacte confiscate de fortele speciale americane in cursul unui raid impotriva lui Abu Sayyaf, un lider al gruparii jihadiste Statului Islamic, au fost restituite miercuri Irakului, relateaza cotidianul american Washington Post.
Operatiunea s-a desfasurat in estul Siriei, in luna mai, si il avea in obiectiv pe Abu Sayyaf, care controla traficul de petrol in regiune. In cursul schimbului de focuri, Sayyaf a fost ucis, relateaza Agerpres.
In timp ce comandoul recupera informatii despre organizatie continute intr-un calculator, membri ai lui au perchezitionat casa si au facut o descoperire neasteptata: numeroase artefacte datand de peste 4.000 de ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Printre pretioasele obiecte se aflau un text religios scris in limba arameica, datand de mai multe secole, sute de piese din aur si argint din perioadele Abbassizilor si Omeyazilor, sigilii ale orasului antic Nimrod, precum si fragmente de ceramica.
Prezenta unui numar atat de mare de artefacte a dus la concluzia ca Abu Sayyaf era probabil responsabil si de traficul de antichitati, in plus fata de cel de produse petroliere. De fapt, desi Statul Islamic distruge numeroase vestigii pe care le considera eretice, nu putine dintre ele ajung pe piata neagra cu acordul tacit al unor lideri. Se estimeaza ca in prezent SI controleaza peste 4.500 de site-uri arheologice in Siria si in Irak.
Unii experti s-au indoit de autenticitatea obiectelor descoperite. Donna Yeates, arheolog al Univesritatii din Glasgow, a calificat drept fals un bust al lui Nefertiti. Autoritatile irakiene au explicat ca nu au avut timp sa verfice originea acestor artefacte. Insa directorul general al muzeelor din cadrul Ministerului Culturii irakian, Ahmed Kamil, s-a bucurat sa intre din nou in posesia lor. 'Suntem pur si simplu fericiti ca le-au recuperat', a declarat el.