Ann Romney si Michelle Obama. Femeile care pot influenta rezultatul alegerilor prezidentiale din SUA

Michelle Obama

Una este alba, cealalta este de culoare. Una s-a nascut intr-o familie prospera, cealalta provine dintr-o familie modesta. Ann Romney si Michelle Obama, cu personalitati si cu istorii diferite, joaca un rol capital in campania electorala a sotilor lor. 

Considerate drept avocati ai propriilor soti, nevestele candidatilor sunt un atu in cursa pentru Casa Alba. In acest an, rolul lor ar putea fi mai important pentru participarea la scrutinul din 6 noiembrie, care se anunta strans, potrivit AFP.

Desi analistii indeamna ca americanii sa voteze pentru un presedinte si nu pentru partenera sa, o prima doamna contribuie la definirea perceptiei alegatorilor. 

Astfel, interventia lui Ann Romney de saptamana trecuta in fata conventiei republicane la Tampa, in Florida, era cu atat mai mult asteptata pentru ca avea ca scop sa-l "umanizeze" pe Mitt Romney, intotdeauna perceput ca o persoana rece si distanta. "Americanii gandesc ca aceste femei pot schita portretul adevarat al propriilor soti, evocand felul in care se comporta in viata privata ca soti, tati sau ca gestionari ai treburilor familiale", explica pentru AFP Catherine Allgor, profesoara la Universitatea din California, in Riverside, si specialista in istoria primelor doamne.

Ei trebuie sa fie la fel de atenti cand Michelle Obama isi va sustine discursul la conventia democrata care se deschide marti la Charlotte, in North Carolina (sud-est). Spre deosebire de multe alte tari, Prima Doamna a Statelor Unite joaca un rol determinant in politica interna: multi apreciaza ca este aproape imposibil pentru un presedinte american sa fie acceptat fara o sotie alaturi de el.

Citește și
Kamala Harris
Analiză POLITICO: De ce a pierdut alegerile Kamala Harris. A ”moştenit” de la Biden o campanie ce părea să fie în declin

"Iata de ce aceste femei se ridica si vorbesc despre mariajul lor. Este ceva foarte puternic", puncteaza Catherine Allgor. In opinia jurnalistei din New York Jodi Kantor, autoarea unei biografii a cuplului Obama, primele doamne trebuie sa se situeze deasupra evenimentelor politice: "Ann Romney a inceput prin a spune «Vreau sa va vorbesc despre dragoste», chiar daca pronunta un discurs foarte politic. Cu cat se situeaza deasupra bataliei, cu atat sunt mai percutante", a reamintit ea pentru radioul public.

Michelle Obama, in varsta de 48 ani, este perfect constienta de acest lucru: de-a lungul mandatului sotului sau, ea s-a angajat sa apere cauze consensuale, prin sustinerea familiilor de militari sau prin initiativele de lupta impotriva obezitatii. Avocata cu diplome obtinute la Princeton si la Harvard, aceasta mama a doua fete a avut o cariera stralucita insa, la un moment, s-a dedicat caminului Obama.

 Ann Romney, in varsta de 63 ani, la randul ei a ramas acasa pentru a-i creste pe cei cinci fii. Convertita la credinta mormona a sotului sau, aceasta fiica de om de afaceri, care a trebuit sa lupte impotriva unui cancer de san si unei scleroze multiple, este absolventa de limba franceza a Universitatii mormone din Brigham Young, in Utah.

Criticata in aprilie de catre o democrata care a punctat faptul ca ea nu a lucrat niciodata, Ann Romney a aparat imediat alegerea sa de viata pe Twitter: "Am ales sa raman acasa pentru a creste cinci baieti. Credeti-ma, a fost multa munca". Ea are o abordare cu siguranta mai traditionala fata de functia sa decat actuala locatara de la Casa Alba. Michelle Obama, prima sotie de culoare al unui presedinte ale Statelor Unite, a incercat sa deschida Casa Alba unor influente culturale noi.

Discursul sau va fi ascultat atent de catre rivala sa: "Vreau sa il ascult pe presedinte si presupun ca va vorbi si Michelle, vreau sa o ascult in egala masura", a declarat Ann Romney pentru Fox News.

Michelle Obama a renuntat sa urmareasca insa conventia republicana: "In calitate de sotie a celui pe care vor sa-l invinga, am preferat sa nu ma uit", a marurisit ea pentru CBS.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Barack Obama, un
Barack Obama, un "mare fan" al lui Clint Eastwood, nu este deranjat de criticile acestuia

Presedintele SUA, Barack Obama, a declarat ca ramane un mare fan al lui Clint Eastwood si nu este deranjat de afirmatiile facute de acesta cu ocazia conventiei nationale republicane, informeaza blogul publicatiei The Hill. 

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.