Anglia se pregătește pentru un atac terorist, după ce Hamas a chemat islamiștii la jihad. ”Toți oamenii tăi au murit? Bun!”

islamisti londra
Imago

Autoritățile se pregătesc pentru un atac terorist în Marea Britanie, după ce un fost șef al Hamas le-a transmis „învățaților jihadului” că acum este un moment potrivit pentru declanșarea așa-zisului ”război sfânt”, pe fondul conflictului din Israel.

 

Poliția din Marea Britanie este în alertă maximă din cauza temerilor de un atac terorist intern, după ce Israelul a ordonat palestinienilor să evacueze Gaza, iar teroriștii Hamas au cerut simpatizanților să se angajeze într-o „zi a jihadului”, scrie Daily Mail.

Khaled Meshaal, un fost lider al grupării extremiste care acționează acum ca mesager pentru palestinienii care locuiesc în străinătate, a cerut săptămâna aceasta „tuturor învățaților care predau jihadul” să se alăture la ceea ce el a numit „un moment pentru aplicare” – despre care se crede că este, de fapt, un apel la arme.

Peste 1.000 de polițiști au fost puși de serviciu la Londra în urma comentariilor lui Meshaal - și, deși nivelul de alertă teroristă internă din Regatul Unit este neschimbat, acesta rămâne la „substanțial”, ceea ce sugerează că este probabil un atac.

Adresându-se vineri reporterilor, comisarul adjunct adjunct al Poliției Metropolitane Laurence Taylor a declarat că o „operațiune de poliție foarte semnificativă” a fost pusă în aplicare în weekend, înaintea unui marș pro-palestinian așteptat sâmbătă în Londra.

Citește și
Benjamin Netanyahu
Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este "doar începutul"
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Șeful Poliției Metropolitane Londra: ”Există amenințări sporite”

Pentru moment, facem în mare măsură patrule de securitate și de securitate, dar, desigur, ar fi absolut neglijent din partea noastră să nu lucrăm în fundal din perspectiva poliției împotriva terorismului. Există amenințări sporite”, a declarat Taylor pentru Mirror.

Șeful poliției londoneze a adăugat că specialiștii în combaterea terorismului evaluează dacă apelurile lui Meshaal ar putea incita la violență sau „crește probabilitatea oricăror atacuri”.

Dar tensiunile sunt mari în toată Marea Britanie, în special în zonele cu populație evreiască mare, pe fondul unei creșteri a rapoartelor de abuz antisemit după incursiunea Hamas în Israel.

La Londra, poliția a înregistrat 105 incidente și 75 de infracțiuni antisemite în perioada 30 septembrie - 13 octombrie - o creștere de șapte ori față de aceeași perioadă de timp din 2022. Taylor a spus că infracțiunile din săptămâna trecută au inclus intimidarea în afara sinagogilor și redarea la volum maxim a muzicii militare germane.

Poliția intenționează să viziteze fiecare sinagogă din oraș și s-a întâlnit deja cu 2.000 de părinți, precum și cu elevi și lideri ai școlilor, pe fondul îngrijorărilor legate de siguranța tinerilor. Oamenii legii au verificat peste 200 de școli și peste 300 de sinagogi, moschei și alte lăcașuri de cult.

Dar susținătorii atât ai Israelului, cât și ai Palestinei s-au ciocnit deja la Londra, după ce poliția a fost nevoită să-i despartă în stația de metrou High Street Kensington, aproape de ambasada Israelului.

Militanți pro-Palestina au fost văzuți, de asemenea, rupând afișe la Londra care cereau întoarcerea în siguranță a cetățenilor israelieni despre care se crede că au fost răpiți de teroriștii Hamas.

Islamist din Londra, către un evreu: ”Toți oamenii ăti au murit? Bun!”

Și într-un alt clip, o femeie care purta un autocolant cu steagul palestinian pe față ar fi filmat un bărbat evreu în timp ce îl batjocotea: „Oh, toți oamenii tăi au murit? Bun!”.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, spune că zonele Londrei în care anxietățile sunt deosebit de mari vor beneficia de patrule de poliție suplimentare în weekend.

În Franța, poliția a folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa o mulțime pro-Palestina, într-un eveniment considerat ilegal din motive de securitate. Germania a interzis orice expresie de sprijin pentru Hamas.

Protestul de sâmbătă de la Londra vine pe fundalul ultimatumului Israelului la adresa a peste un milion de oameni care trăiesc în Fâșia Gaza, spunându-le să evacueze în sudul teritoriului ocupat înainte de o campanie terestră așteptată în orașul Gaza.

Israelul își intensifică atacurile de răzbunare asupra Hamas, după ce militanții islamici au desfășurat sâmbătă atacuri teroriste pe teritoriul israelian, încălcând granița pentru a împușca fără discernământ oameni inocenți pe străzi și la un festival de muzică.

Incursiunile grupării palestiniene au fost condamnate la nivel internațional, iar conflictul care a urmat a luat viața a peste 3.200 de oameni în mai puțin de o săptămână.

Armata israeliană a declarat că peste 1.300 de persoane, inclusiv 222 de soldați, au fost ucise, în timp ce Gaza spune că alte 1.800 de persoane au murit.

Șef al Hamas, către islamiștii din străinătate: ”Este ziua jihadului”

Cu toate acestea, țara s-a confruntat și cu critici pentru avertismentul său „totul sau nimic” adresat cetățenilor din Gaza înainte de un asalt terestru prelungit așteptat asupra orașului.

Părți uriașe din orașul Gaza au fost nivelate de atacuri aeriene repetate, iar Israelul a blocat accesul teritoriului la alimente, apă și provizii medicale, precum și electricitate.

Șeful ONU, Antonio Guterres, a făcut apel pentru protecția drepturilor fundamentale ale omului și a subliniat că „până și războaiele au reguli”.

El a adăugat vineri că situația din Gaza a atins „un nou nivel periculos” și a cerut acces umanitar imediat pentru a furniza „combustibil, hrană și apă tuturor celor care au nevoie”.

Într-un mesaj video lansat la începutul acestei săptămâni, șeful diasporei Hamas, Meshall, le-a cerut celor care au susținut această grupare să „transmită un mesaj de furie” și că ”facem parte din această bătălie” în așa-numita „zi a jihadului”.

El a adăugat: „Tuturor cărturarilor care predau jihadul de dragul lui Dumnezeu și care predică luptătorilor și martirilor, tuturor celor care predau și învață, acesta este un moment pentru aplicarea (teoriilor), astfel încât cuvintele noastre să nu fie doar cuvinte”.

Apelul la jihad, pus în aplicare în Franța

În timp ce așa-numita „zi a jihadului” pare să fi trecut fără incidente majore în Marea Britanie, un atac fatal asupra unui profesor de școală din Franța a fost legat de apelul la arme al șefului Hamas.

Poliția din Paris ar fi interceptat un alt potențial atac inspirat de Hamas după ce a arestat un bărbat cu un cuțit. Incidentele au determinat guvernul francez să ridice alerta teroristă a țării la cel mai înalt nivel.

Regatul Unit are cinci niveluri de alertă teroristă: scăzut, moderat, substanțial, sever și critic.

Șefii serviciilor de informații de la Centrul Comun de Analiză a Terorismului (JTAC) evaluează nivelul în mod regulat, pe baza informațiilor aflate în curs de desfășurare asupra grupurilor teroriste, precum și a capacităților și intențiilor grupurilor care reprezintă o amenințare directă pentru Regatul Unit în orice moment.

Prim-ministrul Rishi Sunak a declarat că Regatul Unit face „tot ce poate pentru a asigura securitatea cetățenilor britanici”, după ce secretarul apărării a spus că pare „foarte probabil” ca în Gaza să fie ostatici britanici.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
VIDEO Presa din Ungaria a reacționat după ce FCSB a câștigat titlul de campioană: "Nimeni nu a reușit asta"
Citește și...
Documente Top SECRET ale grupării Hamas, descoperite la teroriștii morți. Cum s-a organizat masacrul:
Documente Top SECRET ale grupării Hamas, descoperite la teroriștii morți. Cum s-a organizat masacrul: "Ucide cât mai mulți!”

Documente secrete, obținute în exclusivitate de NBC News, arată că gruparea teroristă Hamas a avut planuri detaliate pentru atacul sângeros din 7 octombrie. 

Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este
Premierul israelian: Contraofensiva din Gaza, care durează de o săptămână, este "doar începutul"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat vineri că represaliile Israelului ce se desfăşoară de o săptămână la atacul grupării Hamas din Gaza sunt "doar începutul", relatează Reuters.

Un american din Tel Aviv afirmă că oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas
Un american din Tel Aviv afirmă că oferă 250.000 de dolari oricui ajută la eliberarea unui ostatic al Hamas

Un americano-israelian cu domiciliul în Tel Aviv, Robby Berman, a anunţat săptămâna aceasta la postul american Fox News că oferă suma de un milion de shekeli (250.000 de dolari) oricui ajută la eliberarea unui ostatic.

Ostatici americani în captivitatea Hamas. Joe Biden spune că va face „tot ce-i sta în putere” pentru a-i elibera
Ostatici americani în captivitatea Hamas. Joe Biden spune că va face „tot ce-i sta în putere” pentru a-i elibera

Preşedintele american Joe Biden a promis că va face "tot ce-i stă în putere" pentru a-i elibera pe cetăţenii americani ţinuţi ostatici de Hamas, într-un interviu din care un prim extras a fost difuzat vineri de CBS, potrivit AFP.

 

Un jurnalist Reuters a fost ucis în Liban, din cauza războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas
Un jurnalist Reuters a fost ucis în Liban, din cauza războiului dintre Israel și gruparea teroristă Hamas

Un jurnalist Reuters a fost ucis în timp ce se afla - la muncă - în sudul Libanului, a anunțat vineri, Reuters, într-un comunicat.

Recomandări
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone
Sondaj la comanda PSD: Bucureștenii îl vor tot pe Nicușor Dan în fruntea PMB. Firea l-a întrecut pe Piedone

Actualul primar al Capitalei Nicuşor Dan se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, urmat de Gabriela Firea şi de Cristian Popescu Piedone, conform unui sondaj Avangarde.

Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat
O gafă colosală a trupelor Kievului le-a permis rușilor să avanseze pe front. Soldații Moscovei au profitat imediat

Armata ucraineană a făcut o greșeală gravă pe front, în urma căreia soldații ruși au reușit să înainteze și să își treacă în palmares noi cuceriri.