Angela Merkel a creat o comisie care sa identifice masuri de evitare a "turismului pentru beneficii"
Angela Merkel a decis crearea unei comisii care sa analizeze posibilitatea introducerii unor garantii legale pentru limitarea "turismului pentru beneficii sociale", in incercarea de atenuare a disensiunilor din cadrul noii coalitii guvernamentale.
Partenerii de coalitie din landul Bavaria, Uniunea Crestin-Sociala (CSU), au avertizat in ultimele saptamani ca imigranti saraci din state estice membre ale Uniunii Europene ar putea veni masiv in Germania pentru a beneficia de sistemul generos al indemnizatiilor sociale. Mai multe state membre UE, inclusiv Germania, au fost nevoite sa elimine de la 1 ianuarie 2014 restrictiile pe piata muncii impuse cetatenilor romani si bulgari.
Insa Partidul Social-Democrat (SPD, de stanga), aliat cu Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a Angelei Merkel, inclusiv cu filiala bavareza Uniunea Crestin-Sociala (CSU), in noua coalitie guvernamentala bipolara din Germania, a denuntat retorica antiimigratie, considerand ca temerile exprimate sunt exagerate.
Pe fondul disensiunilor din cadrul coalitiei de uniune nationala, CSU a cerut masuri dure pentru evitarea fraudelor in sistemul indemnizatiilor sociale.
Ambasadorul Romaniei la Berlin, Lazar Comanescu, a declarat pentru Huffington Post Deutschland ca este revoltat de faptul ca, in Germania, notiuni precum migratia saraciei si inselaciunea sunt folosite cu referire la toti romanii aflati la munca in aceasta tara. "Ma revolta faptul ca se folosesc la modul general notiuni precum saracie si inselaciune. (...) Mai ales ca 90% din romanii care traiesc aici au o contributie importanta la dezvoltarea Germaniei. Sunt 3.000 de medici care lucreaza in Republica Federala. Imaginati-va ce s-ar intampla daca acestia nu ar mai fi aici", a precizat Lazar Comanescu. In opinia sa, actuala dezbatere "duce la confuzie si pune in discutie principii fundamentale ale Uniunii Europene, si anume libertatea si cooperarea".
Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat recent ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine. "Imigantii care vin in Germania doar pentru Hartz IV (ajutorul de somaj), alocatia pentru copii si asigurarea de sanatate trebuie trimisi rapid inapoi in tarile lor de origine. Pentru a preveni intrarile multiple, ar trebui sa ne gandim la luarea de amprente", a spus Brok, citat de ziarul Bild.
Secretarul general al CSU, Andreas Scheuer, a declarat luni ca muncitorii calificati sunt bineveniti in tara sa, dar a precizat ca 46% din romanii si bulgarii ajunsi in Germania dupa 2007 nu au niciun fel de pregatire profesionala, iar Berlinul nu trebuie sa importe problemele altora.