Breivik, atacat cu un pantof in sala de judecata: "Esti un ucigas, sa ajungi in iad!"

Ultima actualizare: 25-08-2012 05:00
Anders Behring Breivik

Ruda unei victime a atacului de pe insula Utoeya a aruncat cu un pantof in Anders Behring Breivik vineri, in timpul procesului.


Incidentul, care s-a produs in timpul prezentarii rapoartelor de autopsie ale tinerilor ucisi pe insula Utoeya la 22 iulie 2011, a fost urmat de aplauzele publicului si a determinat suspendarea temporara a celei de-a 17-a zi a procesului.

Pantoful negru nu l-a lovit pe Breivik, ci pe avocatul sau, Vibeke Hein Baera, care era asezat intre acuzat si public.

"Din fericire, nu a fost decat un pantof", a declarat Hein Baera pentru AFP.

Fratele uneia dintre cele 69 de persoane ucise in atacul comis de Breivik intr-o tabara de vara a tinerilor laburisti norvegieni, un barbat de origine irakiana, a fost imobilizat rapid de serviciul de ordine si escortat catre iesire, in timp ce striga in engleza "sa arzi in iad".

La reluarea sedintei, cateva minute mai tarziu, Breivik s-a adresat publicului: "Daca cineva vrea sa arunce cu ceva in mine, sa o faca atunci cand intru sau ies, dar sa nu arunce in avocatul meu", a declarat el.

Acesta este primul incident serios de la inceputul procesului, la 16 aprilie, al extremistului de dreapta, judecat pentru atacul de pe insula Utoeya si pentru atentatul cu bomba comis impotriva sediului Guvernului norvegian, soldate cu 77 de morti.

Daca va fi declarat iresponsabil din punct de vedere penal, Breivik risca sa fie internat intr-o institutie psihiatrica pe viata. In caz contrar, el risca 21 de ani de inchisoare, o pedeapsa care va putea fi prelungita atat timp cat va fi considerat periculos.

Verdictul judecatorilor tribunalului din Oslo este asteptat in luna iulie.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO