Analiză The Guardian: „Rusia pierde în Ucraina. Amenințările nucleare ale lui Putin sunt menite să arate putere”
Rusia pierde invazia pe care a declanșat-o în Ucraina pe 24 februarie, a titrat The Guardian o analiză publicată vineri.
Prestigioasa publicație britanică a scris că amenințările nucleare ale președintelui rus Vladimir Putin sunt menite să „arate putere” și să „îi intimideze pe adversari”.
Însă, ziarul a scris că războiul din Ucraina și consecințele acestuia au „slăbit armata convențională a Rusiei” și că strategia Kremlinului „eșuează”.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Despre avertismentele folosirii armelor nucleare ale Rusiei
Jurnaliștii au motivat afirmațiile prin faptul că aliații Ucrainei nu au dat înapoi în urma avertismentelor Rusiei.
Dimpotrivă, aceștia au crescut susținerea pentru Kiev, au spus ei, citând aprobarea Congresului SUA a unor arme pentru Ucraina în valoare de 11 miliarde de dolari - de trei ori mai multă susținere militară decât a oferit Washington-ul până acum ucrainenilor.
Însă The Guardian și-a exprimat speranța că avertismentele lui Putin că Rusia ar putea folosi arme nucleare sunt doar „tactice“ și că nu se va ajunge la folosirea de către Rusia a celor aproximativ 2.000 de focoase nucleare pe care le deține.
„Marginea abisului nuclear”
„Biden a avut dreptate să-l reclame pe Putin pentru că a făcut „comentarii nefolositoare” despre armele nucleare. Este de neconceput ca gafele și calculele greșite să ducă lumea la marginea abisului nuclear. Totuși, acolo se îndreaptă lumea. Războiul Rusiei este deja în cea de-a treia lună. Fără un final clar la orizont, mai multe lupte mortale par inevitabile, crescând șansele de greșeli”, se arată în articol.
Jurnaliștii au adăugat că Rusia are „puține mecanisme“ care ar putea să îl oprească pe Putin în folosirea armelor nucleare, dacă șeful de stat decide că nu mai are nimic de pierdut.
„În orice alt scenariu, lumea este practic distrusă”
Jurnaliștii au citat un expert în relații internaționale, care a participat la simulări a ce s-ar întâmpla dacă Rusia atacă Ucraina cu arme nucleare. În acest caz, singura cale de de-escaladare a tragediei este ca dialogul între Kremlin și SUA să rămână deschis, a spus Christopher S Chivvis, de la Carnegie Endowment for International Peace.
„În orice alt scenariu, lumea este practic distrusă”, a spus Chivvis.
Analiza a concluzionat astfel că SUA și NATO trebuie să continue să evite acțiuni care i-ar oferi Rusiei un motiv pentru a folosi arme nucleare, în condițiile în care echipamentele furnizate de SUA Ucrainei au arătat irelevanța trupelor invadatoare convenționale.