ANALIZĂ: Ce se va schimba în R. Moldova după ce Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale

Ultima actualizare: 16-11-2020 13:54
Maia Sandu
AFP

Fostul premier proeuropean Maia Sandu a obţinut o victorie în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale în Republica Moldova, duminică, înfrângându-l cu un scor important pe preşedintele în exerciţiu prorus Igor Dodon, relatează AFP.

Sandu promite să lupte fără milă împotriva corupţiei, iar Dodon este vizat de acuzaţii de corupţie în mandatul său de patru ani.

Victoria lui Sandu, în vârstă de 48 de ani - prima femeie care devine preşedintă în această fostă republică sovietică ce ezită de ani de zile între ambiţiile sale europene şi o apropiere de Moscova - riscă să nu fie văzută cu ochi buni de Rusia, care se teme că ar putea să-şi piardă influenţa în regiune.

Rezultatul scrutinului a fost sărbătorit în faţa cartierului general de campanie al candidatei, în centrul Chişinăului.

”Maia Sandu, preşedintă” şi ”O ţară pentru tineri”, au scandat zeci de susţinători ai acesteia, care au aplaudat şi i-au oferit flori, mai ales galbene, culoarea campaniei sale.

Agitând steaguri naţionale, ei au băut şampanie cu pahare de hârtie, înainte să se disperseze, în noaptea de duminică spre luni.

Dodon, în vârstă de 45 de ani, nu s-a exprimat cu privire la rezutatul votului, însă a făcut ”apel la calm”.

Victoria lui Sandu preconizează ”o scădere clară a influenţei ruse”, a declarat pentru AFP directorul executiv al Institutului pentru Politică Europeană şi Reforme de la Chişinău Iulian Groza.

Sandu, care are reputaţia de a fi incoruptibilă, ”va face reformele să avanseze” şi ”va promova apărarea intereselor naţionale în dialogul cu Rusia”, a adăugat Groza.

Maia Sandu, de formaţie economist, a lucrat la Banca Mondială (BM) la Chişinău din 1998 în 2005, iar apoi la Washington, din 2010 în 2012. Înainte de a deţine scurt timp funcţia de premier, ea a fost ministrul Educaţiei.

Rusia, care se confruntă anul acesta cu mişcări de contestare în Belarus şi Kîrgîzstan, pe care le consideră zona sa de influenţă, după ce şi-a întrerupt relaţiile cu Ucraina, l-a susţinut în mod deschis pe Dodon.

Vladimir Putin l-a primit pe Dodon la Kremlin şi a anunţat un ajutor financiar pentru Republica Modova, a cărei economie este foarte agricolă şi care a fost afectată de secetă anul acesta.

Moscova a acuzat Washingtonul de orchestrarea unui ”scenariu revoluţionar în (Republica) Moldova în noiembrie”.

Șansa schimbării

 

Bucureştiul - care are legături istorice puternice cu această ţară românofonă - a susţinut-o, la rândul său pe Sandu.

Amputată de o parte a teritoriului său - Transnostria, aflată sub controlul separatiştilor proruşi -, Republica Moldova, o ţară cu 3,5 milioane de locuitori, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa.

Potrivit unor estimări, până la 40% din populaţia moldoveană a plecat în strănătate, pentru a scăpa de sărăcie.

Republica Moldova, situată între Ucraina proocidentală şi România, un stat membru UE, a fost zguduită în 2015 de un uriaş scandal de corupţie cu privire la ”dispariţia” unui miliard de dolari - echivalentul a 15% din PIB-ul ţării - din seifurile a trei bănci naţionale.

”Acum aveţi puterea să-i pedepsiţi pe cei care v-au furat, care v-au redus la sărăcie şi v-au obligat să plecaţi de acasă”, a tunat Sandu duminică, după ce a votat la Chişinău, referindu-se în mod clar la rivalul său.

Sandu a creat o surpriză clasându-se pe primul loc în primul tur al alegerilor prezidenţiale - cu ajutorul susţinerii fără precedent a diaporei.

În al doilea tur, moldovenii care trăiesc în străinătate s-au dus din nou masiv la urne.

Aproximativ 258.000 de moldoveni au votat în străinătate - un record - faţă de 150.000 în primul tur.

La preşedinţie, marja de manevră a lui Sandu riscă să fie limitată, din cauza lipsei unei majorităţi parlamentare loiale.

”Va exista o înfruntare” cu Parlamentul, ”însă şansele şi speranţele schimbării au apărut, cu toate acestea”, apreciază expertul Viktor Ciobanu, citat de site-ul Newsmaker.md.

Dungaciu: Fără alegeri anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu

 

Fără alegeri parlamentare anticipate în Republica Moldova, nu va exista un "proiect politic Maia Sandu", afirmă analistul de politică externă Dan Dungaciu.

"Dacă nu vom avea anticipate, nu vom avea un proiect politic Maia Sandu. Vom avea un politician Maia Sandu, dar nu un proiect politic Maia Sandu", a declarat pentru Agerpres Dan Dungaciu.

Expertul apreciază că, în ceea ce priveşte aplicarea proiectului său european, preşedintele ales al ţării vecine este "un comandant fără oşti".

"Este cum spunea Stalin - 'Câte divizii are Papa?'. Ea, deocamdată, trebuie să îşi construiască diviziile, adică o relaţie cu Parlamentul şi cu Guvernul Republicii Moldova, care să fie funcţională din perspectiva proiectului ei politic", afirmă Dan Dungaciu.

Potrivit acestuia, pe plan extern, Maia Sandu "va avea o tribună fantastică, dar în realitate pârghii de putere nu prea are şi oricine, cu orice Guvern ar vorbi, indiferent unde face prima vizită în calitate de preşedinte ales, guvernele cu care va vorbi se vor uita la configuraţia internă politică - cui dăm bani, pe cine sprijinim".

O variantă ar fi realizarea unei majorităţi pro-europene în actualul Parlament, dar, în opinia lui Dungaciu, o majoritate legitimă poate fi creată doar prin alegeri anticipate.

"Când câştigi, ca Maia Sandu, pe o platformă anticorupţie, trebuie să fii foarte atent cu cine te aliezi (...) pe hârtie se poate construi o majoritate pro-europeană. În Parlamentul Republicii Moldova se poate construi pe hârtie orice. Ar fi oameni dispuşi să susţină. Dar atât s-au maculat în ultima vreme, schimbându-şi opţiunile, partidele, grupurile, încât pentru Maia Sandu ar fi aproape o sinucidere să încerce să facă o majoritate pro-europeană în Parlamentul actual al Republicii Moldova", a subliniat el.

Condiţionalităţile financiare externe şi o presiune publică "ar putea să genereze anticipatele de care proiectul politic al Maiei Sandu are nevoie", consideră Dungaciu.

"Maia Sandu nu se poate întoarce în Parlament susţinută de un partid despre care a spus în campania electorală că este partidul condus de coruptul Igor Dodon. Nu poţi să crezi că Igor Dodon este corupt şi partidul e inocent", a apreciat analistul.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO