Reactii dupa atacul SUA in Siria. Merkel si Hollande il considera pe Assad singurul responsabil. Tarile care sustin atacul
Atacul american asupra Siriei este "un act de agresiune impotriva unui membru ONU", a declarat presedintele comisiei pentru aparare si securitate din Consiliul Federatiei, camera superioara a Parlamentului rus, Viktor Ozerov.
El a mai spus ca Moscova va cere o intrunire de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU pentru a discuta aceasta situatie. Este prima reactie a unui oficial rus, dupa atacul american din noaptea de joi spre vineri.
La randul sau, adjunctul presedintelui comisiei de aparare din Duma de Stat a Rusiei, camera inferioara a Parlamentului rus, a spus ca relatiile dintre Moscova si Washington se vor deteriora, in urma atacului de joi noapte, transmite Ria Novosti, conform The Telegraph.
Potrivit agentiei Reuters, pretul petrolului a crescut deja cu doua procente, in urma acestui atac.
Sase oameni au murit si 7 au fost raniti in atac, conform armatei siriene.
Reactia Kremlinului
Kremlinul transmite ca atacul slabeste legaturile SUA cu Rusia, iar presedintele Putin vede atacurile drept o agresiune impotriva unui stat suvern si spune ca au fost facute sub un "pretext inventat".
"Putin vede atacul aerian ca o incercare de a distrage atentia lumii de la decesurile civile din Irak", arata a declarat Dmitry Peskov, purtatorul de cuvant al lui Putin, precizand ca regimul sirian nu are arme chimice, scrie agentia rusa Tass.
Japonia sustine loviturile aeriene ale Statelor Unite in Siria.
Primul ministru Shninzo Abe a afirmat ca intelege si sustine strategia americana, aratand ca atacurile sunt menite sa previna viitoare deteriorari ale situatiei, referinduse la atacul chimic de zilele trecute.
Turcia solicita o zona in care zborurile sa fie interzise in Siria, dupa loviturile aeriene. "Pentru a preveni masacre similare, este necesar sa fie stabilita o zona fara zboruri si sa fie create zone sigure", a transmis purtatorul de cuvant al presedintelui turc Recep Erdogan.
Francois Hollande: In 2013 am vrut aceleasi atacuri
Presedintele francez Francois Hollande spune ca raspunsul Statelor Unite este ceea ce Franta a cerut in 2013 dupa un alt atac chimic din Siria.
Intr-o declaratie comuna de presa, Fancois Hollande si Angela Merkel sustin ca "Assad este singurul responsabil pentru atacul ordonat de Trump."
”Presedintele (sirian Bashar al-) Assad se face vinovat de aceasta evolutie”, subliniaza Guvernul german intr-un comunicat emis dupa convorbirea telefonica a celor doi lideri, vineri dimineata.
Merkel si Hollande indeamna la impunerea unor sanctiuni in urma faptului ca al-Assad a folosit in mai multe randuri armament chimic si a comis crime impotriva poporului sirian.
”Germania si Franta indeamna comunitatea internationala sa faca impreuna campanie in vederea unei tranzitii politice in Siria”, se arata in comunicat.
Marine le Pen condamna atacul
Marine Le Pen, liderul Partidului Front National, candidata la alegerile prezidentiale, condamna atacul Statelor Unite in Siria. "Ce s-a intamplat in Siria este teribil si condamn cu fermitate acest lucru", adaugand ca Occidentul ar fi trebuit sa astepte rezultatele unei investigatii internationale dupa atacul chimic, inainte sa lanseze atacuri
"Ar trebui sa lasam democratia si oamenii sirieni sa vorbeasca. Ei ar trebui sa-si aleaga liderul", a mai spus Le Pen.
Guvernatorul din Homs: Conducerea siriana si politica siriana nu se vor schimba
Guvernatorul din Homs, Talal Barazi, a declarat pentru Reuters ca atacul serveste intereselor ”gruparilor teroriste armate”, inclusiv Statul Islamic, si a adaugat ca baza aeriana atacata furnizeaza sustinere aeriana in operatiunile armatei impotriva gruparii jihadiste la est de Palmira.
"Eu cred, cu voia lui Allah, ca pierderile umane nu sunt mari, dar ca exista pagube materiale. Speram sa nu fie multe victime si martiri", a declarat guvernatorul telefonic pentru Reuters.
Atacul reprezinta o forma de "sustinere a gruparilor teroriste armate si este o incercare de slabire a capacitatilor armatei arabe siriene in lupta impotriva terorismului", a apreciat guvernatorul.
”Conducerea siriana si politica siriana nu se vor schimba”, a declarat el pentru televiziunea siriana de stat.
”Aceasta tintire nu a fost prima si nu cred ca va fi ultima”, a declarat el, separat, pentru al-Mayadeen, o televiziune libaneza. Insa ”razboiul (sirian) impotriva terorismului va continua”, a adaugat el.
Marea Britanie, Polonia, Turcia si Arabia Saudita au anuntat ca sustin atacul Statelor Unite. Guvernul britanic a transmis ca atacul a fost o "reactie potrivita la atacul chimic barbar lansat de regimul sirian".
Iranul condamna insa atacul, conform agentiei de stat din Teheran.