Analiști, despre întâlnirea Trump - Kim Jong-un: ”Ne-am îndepărtat de riscul unui război”
În documentul semnat de Donald Trump şi Kim Jong-un, Phenianul îşi reafirmă angajamentul pentru o denuclearizare completă, primind în schimb garanţii de securitate.
Potrivit lui Trump, Phenianul a fost de acord să distrugă o bază de teste balistice. În schimb, Statele Unite vor pune capăt exerciţiilor militare desfăşurate cu sud-coreenii. Rezultatele sunt mai degrabă simbolice, spun analiştii, dar reprezintă o reafirmare a rolului Americii într-o regiune tot mai dominată de China.
În ciuda tonului triumfalist al preşedintelui american, declaraţia semnată de el şi Kim Jong-un conţine doar o promisiune vagă privind denuclearizarea, fără detalii şi fără un calendar.
Michael Kovrig, analist: "Este un pas pozitiv, ne-am îndepărtat de riscul izbucnirii unui război, al unui conflict, însă nu s-a făcut niciun un angajament concret, nici măcar un angajament precis pentru acțiune."
Iar în culise, negociatorii celor două părţi au reuşit cu greu să o obţină şi pe aceasta. Detaliile concrete par să fi fost negociate de înşişi Kim şi Trump.
Donald Trump: "Preşedintele Kim mi-a spus că ţara sa distruge deja o instalaţie importantă de testare a rachetelor. Asta nu e în documentul semnat. Am convenit asta după semnarea acordului. "
Deşi sancţiunile economice rămân în vigoare deocamdată, pentru Kim Jong-un, summitul a fost o victorie. S-a afişat alături de liderul lumii lidere, aşa cum şi-au dorit tatăl şi bunicul său, dar a obţinut şi o concesie importantă.
Donald Trump: "Vom înceta jocurile militare (cu sud-coreenii), ceea ce ne va permite să facem economii uriaşe. Şi cred că sunt provocatoare."
Analiştii spun că întâlnirea celor doi lideri a fost mai degrabă simbolică, iar până la denuclearizare pot trece ani. Trump s-a declarat optimist, dar, lucru rar pentru el, n-a exclus şi să se înşele.
Donald Trump: "Cred sincer că va face toate aceste lucruri. S-ar putea să mă înşel. S-ar putea să vin în faţa voastră peste şase luni şi să recunosc că m-am înşelat. Nu ştiu dacă o să recunosc vreodată, dar o să găsesc o scuză."
China şi Rusia au salutat însă declaraţia, deşi Kremlinul a subliniat că "diavolul se ascunde în detalii". Şi pieţele au primit cu entuziasm felul cum a decurs întâlnirea: dolarul s-a apreciat la maximul ultimelor trei săptămâni, iar acţiunile asiatice au urcat.